ВТУ и НВУ ще си партнират с БАН в сферата на духовността и инжинерните науки
ВТУ и НВУ ще си партнират с БАН в сферата на духовността и инжинерните науки / Дарик нюз

Тристранен договор за сътрудничество между Българската академия на науките, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и НВУ "Васил Левски" бе подписан по- рано днес в зала "Европа" на Ректората. Контрактът бе парафиран от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, ректора на Алма матер проф. Пламен Легкоступ и заместник- началникът на Военния университет полк. Георги Камарашев. На церемонията присъстваха още кметът на Велико Търново- Даниел Панов, зам.- председателят на БАН и председател на Съюза на учените в България академик Дамян Дамянов, зам.- ректорът на ВТУ проф. Петко Петков...Той, член кореспондентът на БАН проф. Димитър Димитров и полк. Камарашев ще координират работата на съвместния център за научни изследвания. Подобни центрове ще бъдат изградени в още седем български университета, в които се провеждат активно на научните изследвания, обясни академик Воденичаров. През септември в София ще има среща за доуточняване на сферите на дейност в различните центрове. Специално за ВТУ ще се акцентира върху българската духовност, а НВУ работи съвместно с Института по маталознание към БАН и до 1- 2 месеца ще бъде оборудван, със средства на Академията, кабинет по инжинерна защита. Целта е скоро да бъде разкрита и магистърска програма.

Новите центрове имат задача да открият БАН към университетите, за да може съвместно да се кандидатства по европейски програми и реализират проекти, каза още акад. Стефан Воденичаров. „България трябва да възстанови своето производство, което да носи добавена стойност, но затова е нужна изследователска дейност", отбеляза той.

По думите му съвсем скоро е подписан договор с Македонската академия на науките и архивите в Скопие и Охрид вече са отворени за великотърновските изследователи на историята, литературата, езикознанието...

ВТУ и НВУ ще си партнират с БАН в сферата на духовността и инжинерните науки
netinfo

Ректорът проф. Пламен Легкоступ посочи като сфери на сътрудничество още изкуствознанието, математиката и информатиката и и приложните науки. Той подари на академик Воденичаров почетен плакет за половинвековния юбилей на Великотърновския университет.