Велико Търново
Велико Търново / БТА
Във Велико Търново бяха чествани 146 години от освобождението на града от турско робство. С военен ритуал и почетен караул от курсанти от НВУ“Васил Левски“ пред паметника „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от граждани и представители на институции.

Заупокойна молитва за загиналите в освободителните борби бе отслужена от свещеноиконом д-р Славчо Иванов. По-рано през деня Регионалният исторически музей организира пешеходен тур по паметните места, свързани с освободителните борби във Велико Търново.

Опознавателната разходка започна от Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и музея „Затвор“, премина по улица „Гурко“ и покрай паметниците на Христо Иванов-Големия и други възрожденци, участвали във въстанията, предхождащи освобождението на града.

Според историческите архиви на 7 юли в 17:00 часа генерал Гурко влиза в Търново заедно с херцог Лейхтенбергски и един гвардейски ескадрон, като главните сили на отряда разположил в края на града. В рапорта си до командването ген. Гурко съобщил „Днес в 5 часа след обяд превзех Търново с бой“.

Според данните, публикувани в книгата „История на Велико Търново“, под редакцията на д-р Кинка Панайотова, на следващия ден - 8 юли, българското опълчение влязло в старата столица, а на 9 юли пред конака, където днес се помещава Музей „Възраждане и Учредително събрание“на Четвърта опълченска дружина било връчено тържествено знамето на въстаниците от 1876 година, ушито от горнооряховките Вангели и Зафири Писареви.

Празничният ден ще продължи с официалното откриване на ремонтираната сграда на Народно читалище „Седми юли“, концерт на Духовия оркестър при Община Велико Търново с диригент маестро Владимир Бошнаков, а в 21:45 часа ще бъде излъчен Аудио- визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.