Ванеса Илиева спечели  първа награда на международен конкурс във Варна
Ванеса Илиева спечели първа награда на международен конкурс във Варна / netinfo

Първа награда в категория „индивидуални изпълнители" в 15-то издание на Международния музикален фестивал „Море и спомени" във Варна, спечели Ванеса Илиева. Възпитаничката на студио „Румина" при Военен клуб В. Търново триумфира на прага на своя 18-ти рожден ден.

Любопитна подробност е, че на този конкурс няма горна възрастова граница, като единственото изискване е участниците да са навършили 16 години. По регламент изпълнителите представят две песни, написани до 90-те години на миналия век. Така на сцената на Конгресния комплекс  Ванеса изпя незабравимите „Янтра" по музика на Морис Аладжем и „Ти сън ли си" на композитора Тончо Русев и беше дълго и горещо аплодирана от публиката.

В конкурса песенното богатство на своите страни представиха солисти и състави от Армения, Бразилия, Беларус, Молдова, Румъния, Турция, Украйна и България.

 „Море и спомени" е единственият конкурс  в страната, който задължава чуждите участници да включват в репертоара си песен от български композитор.

Във Варна студио „Румина" се представи и с още една своя възпитаничка - бесарабската българка Виктория Войтович. 22- годишната девойка е родена в гр. Тараклия, но от една година репетира във великотърновското студио под ръководството на педагога Светлин Георгиев. На фестивала „Море и спомени" тя защитаваше честта на родната Молдова с песните „За тебе бях" и „Квитка".  За перфектното си изпълнение на българската песен Виктория получи специална награда и картина от варненски художник.

След седмица певци от студио „Румина" ще участват в авторитетния конкурс „Медни гласчета" в Кубрат, организиран от примата на българската поп музика Лили Иванова.