В Горна Оряховица изграждат по проект център от семеен тип
В Горна Оряховица изграждат по проект център от семеен тип / снимка: Община Горна Оряховица

В Горна Оряховица стартира проектът за изграждане на Център за настаняване от семеен тип. Договорът между Община Горна Оряховица и Министерството на регионалното развитие бе подписан на 16 февруари в Шумен на официална церемония, в присъствието на министър Лиляна Павлова. Проектът е на стойност 823 300 лв.

Финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013" по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск". Ползватели на услугата ще бъдат деца от област Велико Търново или от населено място, намиращо се в близост до Центъра за настаняване или когато на тези условия отговарят родителите на детето и деца в риск в съответствие със Закона за закрила на детето.

Новата социална услуга ще обгрижва 12 деца и младежи с увреждания, изведени от домовете за деца с умствена изостаналост, домове за деца с физически увреждания, в това число и деца с увреждания над 3 г. от домове за медико-социални грижи за деца, както и 2 деца в риск от община Горна Оряховица.

Реализацията на проекта ще допринесе за пълноценното включване и интегриране на децата и младежите с увреждания във всички области от техния живот, включително по отношение на образование, премахване на дискриминацията, здравеопазване и заетост. Ще се разкрият 11 постоянни нови работни места.