Творци създават Манифест 2012 за началото на новия свят
Творци създават Манифест 2012 за началото на новия свят / netinfo

Павликенското село Горна Липница отново се превръща в център за изява на творци от страната и чужбина. Днес в населеното място бе открито третото издание на Арт резиденцията „Старото училище". Темата, по която участниците ще творят през следващите дни, е "Краят като начало: Горна Липница и началото на света - 2012".

За участие във форума пристигнаха живописците Константин Константинов (България), Wael Darwish (Египет), Слав Недев (България) и Michael Hahn (САЩ). В събитието се включват още Gustavo Plascencia -визуален артист от Мексико/САЩ, фотографите Ая Имамура от Япония и Ели Иванова от България/САЩ, Bilwa също от САЩ е музикант, а Tamara Erde (Израел/Франция) работи върху късометражен филм.

И тази година за пореден път участие ще вземат познати имена от предишната Арт резиденция - Мартин Петров ще рисува отново на стена, но този път до църквата „Св. Димитрий" в Горна Липница, Юлий Юлиев, Пламен Петров и Венета Захариева. 

След откриването на форума тази сутрин артистите разгледаха емблематични за Горна Липница места - обособената зала в кметството, където са изложени произведенията от предишните две Арт резиденции, читалище „Зора - 1887" и намиращите се там етнографска сбирка и кът на писателя и публицист Серафим Северняк, Селскостопанския музей, възрожденската църква „Св. Димитрий" и параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец".

Темата на Арт резиденцията е свързана с концепцията за идването на края на света и за настъпването на огромни промени и ново начало, засягащо цялата планета. „Всеки един век е имал своите неспокойни времена и природни катаклизми, в които „очакващите" виждали ясни знаци, предвещаващи края на света. През всеки един век е имало поне 10 дати, на които безспорно трябвало да настъпи края на света и още много спорни такива. В него вярвали много пророци и техните последователи. Сякаш изначално хората винаги са имали нужда от идеята, че светът, в който живеят, също е смъртен, обречен на гибел и тленен....", се казва в малка част от подготвените материали, които артистите получиха още преди идването си в Горна Липница.

Новият момент в тази година е създаването на Манифест „2012" на кръга „Старото училище" за Началото на новия свят. „Ние вярваме в Колелото на времето, вярваме в Края, защото вярваме в Началото", се посочва в началото на документа, който е отворен за всеки, желаещ да се присъедини към Кръга. Основната му цел е моделиране на нов различен свят, в който обществото и политиците/лидерите ще са в нови измерения - водени единствено от подбудите и потребностите на творец.