Със Заблеяло ми е агънце  се поздравиха овцевъдите навръх Гергьовден
Със Заблеяло ми е агънце се поздравиха овцевъдите навръх Гергьовден / Дарик нюз
Със "Заблеяло ми е агънце" се поздравиха овцевъдите навръх Гергьовден
53078
Със "Заблеяло ми е агънце" се поздравиха овцевъдите навръх Гергьовден
  • Със "Заблеяло ми е агънце" се поздравиха овцевъдите навръх Гергьовден

 Десетки хиляди българи се стекоха на Арбанаси и в района на Петропавловския манастир, за да видят първия по рода си национален събор на овцевъдите в България. Уникалното събитие бе организирано от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, която е най-голямата овцевъдна организация в страната. Бюджетът на събора достигна 130 хиляди лева, като 50 бона са осигурени от Министерството на земеделието, а останалите от спонсори, обясни председателят на Асоциацията- Симеон Караколев. Идеята да направи форума на родните овцевъди му дошла, след като посетил подобни събития в чужбина. Съборът бе разположен върху 30 декара, а предвидените паркинги за над 3 000 леки автомобила се оказаха тесни и посетителите спираха на всяко свободно пространство между дърветата.

За сигурността на изложители и зяпачи се грижеха частни охранители и полицейски служители.

В събота изложението бе открито от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който обеща 5 млн. лева компенсации на българските овцевъди заради високите цени на горивата.Тази година животновъдите получиха по 30 лева на глава добитък, уточни министърът. По думите му Гергьовден бе последният възможен шанс овцевъдите да реализират продукцията си и в момента цената на агнешкото е възможно най-ниската. Затова пък пазарът се отваря към огромния Арабски свят, който не е засегнат от кризата, информира Найденов. Той посочи, че Катар, Саудитска арабия и Турция са изявили желание да изкупуват българско агнешко. Според него, който иска да се занимава с овцевъдство го чакат добри дни. Този бизнес ще става доходоносен, тъй като вносът на агнешко в ЕС е над 60 %, бе категоричен той.

От своя страна овцевъдите се оплакаха, че наемите на земята за пасища са непосилни за тях и за това им трябва подкрепата на държавата. Овцевъдството е бизнес със сезонен характер на приходите. И това ни поставя в неизгодна позиция да се конкурираме със зърнопроизводители и с говедовъди, обясниха те. За това е необходимо държавата да се намеси и да изготви стратегия за целия сектор, бе мнението на фермерите.

В двудневния събор участваха над 40 овцевъди със 700 животни, както и около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България. Всичко ще се произвежда от месо, мляко, вълна и кожа от овце бе представено и всеки можеше да го види, пипне и купи. В специален музей пък бе подредена историята на овцевъдството у нас от древни времена до днес.

В самото изложение, освен българската млечна овца, бяха показани още цигайска, хиос, старозагорска, плевенска черноглава и др. За цигайската се приема, че е една от най-старите породи, създадена в районите на Мала Азия.

 "Българската овца трябва да дава мляко. Много фермери гледат да е красива и купуват кон, а не овца. След отбиването на агнетата в рамките на 40- 60 дни трябва да можеш да издоиш най- малко 150 литра средна стадна млечност от животно. Освен това не трябва да е капризна към тревата, да пасе във всякакви райони и да близни. Трябва да има добре изразени майчини качества и да е издръжлива", обясни зооинжинерът Димитър Райков- селекционер на синтетичната популация българска млечна порода овце. Според него много години ще минат докато бъде селектирана породата, защото направеното до 10 ноември 1989 г е било захвърлено и сега се започва отново от нулата. За това ще е нужна пълната подкрепата на държавата, добави зооинжинерът.

Чуйте го в звуковия файл.

Посетилите на събора видяха още кучета- каракачанки и овчарки, коне и бели новозеландски зайци, опитаха ръчен овчи кашкавал, козе сирене с маслини или моркови овче сирене и мляко и разбира се чеверме. Въпреки, че цената му удари 50 лева за килограм, опашката бе голяма. Не останаха без работа и многобройните скари, а наливната бира се разливаше на корем.

 Адреналинът на народа бе вдигнат и със състезанията по ръчно доене и стригане на овце. Първите трима в двете дисциплини се поделиха по 900 лева награден фонд, като мизата на победителите естествено бе най- висока по пет стотака. Гергана Русева от новозагорското село Асеновец удари в земята мъжете при доенето, следвана от Стефан Василев от Страхилово и Катин Кръстев от Нови Пазар. В стригането най- сръчен се оказа Бюрхан Исмаилов, освободил овцата от вълната и само за 11, 32 мин., пред Бойчо Бойчев и Георги Кръстев.

За доброто настроение спомагаше и богатата развлекателна програма. В събота съборът премина на фона на изпълненията на ансамбъл от Гела, както и на 101 гайдари от Калофер. Още колорит внесоха демонстрационните турнири на Прабългарската школа за оцеляване „Багатур", която представи характерни бойни похвати, оръжия, исторически и фолклорни сюжети, елементи от ритуалите, танците и игрите на предците ни. До малките часове на нощта пък продължи концерта на фолк фурията Ивана, подгрявана от актьорите Краси Радков и Виктор Калев.

В неделя точно на обяд народната певица Ана Борисова разтопи сърцата на присъстващите със "Заблеяло ми е агънце", а след това стотици се хванаха на кръшно хоро. Оркестър „Канарите" и Северняшкия ансамбъл допълнително наляха "масло в огъня".

Днешният аукцион на животни също се превърна в атракция за посетителите. Цената на породистите кочове удари 2000 лева, а агнетата вървяха по десет лева за кило живо тегло. Добър пазар имаше още за кученцата, конете и другите изложени животни...