Субсидията за фермерите не е за скъпи коли, а за да няма глад, смята Ради Бъчваров от Правда
Субсидията за фермерите не е за скъпи коли, а за да няма глад, смята Ради Бъчваров от Правда / Дарик нюз, архив
Субсидията за фермерите не е за скъпи коли, а за да няма глад, смята Ради Бъчваров от Правда
50704
Субсидията за фермерите не е за скъпи коли, а за да няма глад, смята Ради Бъчваров от Правда
  • Субсидията за фермерите не е за скъпи коли, а за да няма глад, смята Ради Бъчваров от Правда

Ради Бъчваров е един от най- дългогодишните фермери във Великотърновска област. В момента се грижи за 44 крави в горнооряховското село Правда. Държи и 300-400 декара земя, колкото да произвежда фураж за животните. На практика започва да се занимава с животновъдство още от зората на демокрацията. До 1989 година работи като учител в тогавашния Механотехникум в Горна Оряховица  и отглежда частно домати. След като започва разпродажбата на животни от някогашните ТКЗС- ета Ради Бъчваров решава да купи двайсет овце съвместно с тъста си. Оказва се обаче, че овцете са свършили и те си вземат две бракувани крави.

През годините до сега чардата се е увеличила, настанена е в собствена ферма, която отговаря на първа категория. И тъй като детската му мечта била да стане летец, но не го приели във военното училище в Долна Митрополия, защото бил неблагонадежден, изградил стопанството си точно срещу летището край Г. Оряховица. "Сега хем се грижа за животните, хем гледам самолетите. Понякога и литвам, изкарал съм курсовете", разказва Ради Бъчваров. Колкото и любопитно да е, чак през тази зима е успял да спечели финансиране по проект.

На 3 януари е подписал договор за 70 000 лева по Програмата за развитие на селските райони, с които да си купи трактор. Първите му два опита да спечели проекти ударили на камък, заради бюрократично поведение на служителите. За това вместо да се блъска по канцелариите изтеглил кредит, с който помогнал на дъщеря си, да си купи апартамент и изградил нова доилна инсталация във фермата си. Минималната предварителна сметка, която му съставили експертите за инсталацията, била 65 000 лв., на него обаче му излязла почти три пъти по- евтино, като в същото време работи перфектно.

"Едва през последните една- две години администрацията в държавен фонд "Земеделие" започва, така да се каже, да влиза в час", категоричен е Ради Бъчваров. И чистосърдечно признава, че не иска да стане министър на земеделието, защото е доста сложно, но Мирослав Найденов трябва да запази субсидията на глава животно и през следващия програмен период, да облекчи процедурата за кандидатстване с проекти, на наблегне на мярка 121 и простичко да обясни на хората, че субсидията за фермерите не е за купуване на коли, а за да няма глад.

Цялото интервю с Ради Бъчваров можете да чуете в звуковия файл.