Студенти по архитектура питаха великотърновци за любимото им място в града
Студенти по архитектура питаха великотърновци за любимото им място в града / снимка: Община В. Търново

Европейската асамблея на студентите по архитектура (EASA) проведе интересно проучване във Велико Търново, като попита част от жителите кое е любимото им място в града.

Голяма отпечатана карта на старата столица прелетя из търновските улици, а върху нея всеки срещнат постави кабърче в любимата си точка. Своеобразното проучване беше част от подготовката на предстоящо уникално за България събитие, което ще събере във Велико Търново хората, които ще правят архитектурата в Европа през следващите 50 години.

През лятото на следващата 2014-та година старопрестолният град ще посрещне 500 от най-талантливите и дръзки студенти по архитектура от цяла Европа и останалия свят. Те не просто ще отседнат в старата столица, а ще се намесят в градската тъкан със средствата на съвременния архитектурен език- павилиони, архитектурни форми, интерактивни инсталации, театрални експерименти и др. Стремежът на EASA е всички тези форми да засегнат любимите кътчета на великотърновци, като им вдъхнат (временно или трайно) нов облик и живот.

Предстоящото събитие е много важна част от кандидатурата и концепцията на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

EASA (European Architecture Students Assembly) е най-мащабното и влиятелно събитие за студенти по архитектура в Европа. Всяко лято от 1981 г. до днес, 500 студенти от над 50 държави се срещат за две седмици в различна страна от континента, за да споделят знания и опит, да търсят отговори на въпросите, които съвременното общество задава на архитектурата, както и да повдигат въпроси за развитието й в бъдеще. Гостуването във В. Търново е планирано от 23 юли до 7 август 2014 г.