Спарта и Академик биха, Локомотив дерайлира на гара Мездра
Спарта и Академик биха, Локомотив дерайлира на гара Мездра / Sofia Photo Agency

Самоводчани с първа победа във "В" група

 Историческа първа победа във "В" група постигна в неделя „Спарта" (Самоводене), надделявайки над „Локомотив" (Дряново) с 4:1. На стадион "Ивайло" за гостите играха седем бивши самоводски футболисти, а с капитанската лента бе Йонко Пенев, който само преди три месеца вдигна купата за областен първенец.

Новият състав на "Спарта" започна много мощно, но бе на очакваното ниво само в първата третина на срещата. Още във 2- ата минута Стойчо Иванов вкара първия гол в третия ешелон, засичайки центриране от корнер. Пет минути по- късно Иван Златков овладя топката след подаване отляво, завъртя се и стреля мощно под гредата за 2:0.

Подкрепяни от агитката си домакините продължиха да натискат и Даниел Панайотов отправи много опасен удар от 25 метра, който стражът на „железничарите" успя да избие.

В 24- ата минута Стойчо Иванов шутира от въздуха от около 35 метра, прехвърли вратарят на гостите и покачи на 3:0.

След този гол незнайно защо самоводчани станаха доста припрени в атака и започнаха да грешат. В същото време и защитата им не бе стабилна при статични положения и след два поредни корнера в 30- ата минута Атанас Банев бе оставен непокрит да вкара с глава и да намали на 3:1.

120 секунди преди почивката ситуацията се повтори, но този път "Спарта" извади късмет, тъй като Колев изпрати топката в напречната греда.

През паузата между полувремената изпълнителният директор на клуба Митко Манолов влезе в съблекалнята.

 „Казах на момчетата, че очакваме много повече старание и концентрация от тях. Не може да се отпускат щом поведат в резултата. Не съм доволен от представянето на отбора. Вкарахме красиви голове, но това не е достатъчно. Искам хъс и желание за победа от първата до последната минута", коментира след срещата той.

Второто полувреме започна с домакински натиск, следствие на който Караиванов, Златков и Гавазов се разминаха с гола.

В 72- ата минута Ивайло Иванов би по диагонала след късо изпълнение на корнер за 4:1. Постепенно дряновци отпаднаха физически и само небрежните отигравания в завършващата фаза на самоводчани им спестиха поне още две попадения.

Свищовският "Академик" заби три гола и удари четири греди

Тотално превъзходство срещу съседите от "Гигант" /Белене/имаха футболистите на "Академик". Свищовлии вкараха три гола и четири пъти разтърсиха гредите. По два пъти стълбовете уцелиха Младен Младенов и Ивайло Дюлгеров, които обаче успяха и да се разпишат по веднъж. Мартин Методиев наказа гостите в 35- ата минута, след центриране на Иван Ганев. На 2:0 покачи Младенов седем минути по- късно, възползвайки се от пас на играещия треньор Боби Борисов.

В 85- ата минута Ивайло Дюлгеров влезе на скорост в пеналта на "Гигант" и би остро за 3:0. Победата бе втора за "Академик" в рамките на миналата седмица, след тази над "Локомотив" в Дряново с 10:0. Така "студентите" събраха шест точки и оправиха головата си разлика, развалена в първото домакинство за сезона, когато паднаха от "Ботев" /Козлодуй/ с 0:6.

Горнооряховският „Локомотив" дерайлира на гара Мездра

„Локомотив" /Горна Оряховица/ отстъпи с 1:2 на съименика си от Мездра в железничарското дерби на Северозападната „В" група. По програма  воденият от Назиф Кадир отборр трябваше да бъде домакин, но срещата се игра в Мездра, тъй като полицията отказа да охранява мачовете в Горна Оряховица. От МВР имат претенции за необслужени стари задължения от горнооряховския клуб.

„Не искам да се оправдам, но момчетата свалиха гарда още след като научиха, че няма да играят пред собствена публика. Нагласата е много важна във футбола, а и съперникът бе много качествен отбор, съхранил голяма част от ядрото, на което разчиташе и в „А" група. Домакините от Мездра контролираха мача и си осигуриха комфортна преднина от два гола след близо час игра. В 33-а та минута капитанът им Страти Илиев намери Петър Златков, който спря топката на гърди и с удар от въздуха откри резултата 1:0. 23 минути по- късно последва пробив отляво и центриране към Елин Петков, който от воле прати топката в мрежата на Асен Борисов за 2:0.

 Потърсих обрат,  заменяйки бранители с офанзивни футболисти, макар и в юношеска възраст и две минути преди края стигнахме до почетен гол. Бакьов комбинира с Бакърджиев, който без предварителна подготовка забоде кълбото под сглобката.

 Лошият старт и точковия дефит не ме притесняват толкова, колкото, че голяма част от основните ни състезатели са изостанали с подготовката. Доволен съм, че при нас  вече е Тодор Господинов, който разнообрази атаката. Ще продължа да налагам момчета от школата, но ще трябва време да се интегрират при мъжете", разказа Назиф Кадир.

Останалите резултати от четвъртия кръг в Северозападната "В" група: 

Левски- 2007 - Балкан (Белоградчик) 1:0
Ситомир (Никопол)- Спартак 1919 (Плевен) 0:1
Янтра 2000 (Габрово)- Ботев (Козлодуй) 1:1
 Бдин (Видин)- Ботев (Димово) 2:3
Торпедо (Борован)- ФК Трявна 5:1