Сменяме личния лекар до края на декември
Сменяме личния лекар до края на декември / Sofia Photo Agency, архив

До края на месец декември всеки здравноосигурен може да ползва правото си за избор на нов семеен лекар. Това може да стане без да се налага пациентът лично да се отписва от листата на досегашния си лекар.

Процедурата по смяна на общопра­кти­ку­ва­щия лекар се извършва с ре­­­ги­с­­тра­ци­он­на форма за постоянен избор, която се закупува за 10 стотинки от специализираната книжарница за медицински до­ку­мен­ти на ул. "Цар Освободител" №1 във Велико Търново.  

При новоизбрания общопрактикуващ лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако гражданинът все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар.

Новият избор влиза в сила от датата на попълване на талона за смяна. Това означава, че от тази дата лицето може да ползва пълен обем медицински услуги, заплатени от касата - преглед, изписване на рецепти, консулт със специалист, насочване към болнично лечение и др.

През последния пе­риод на смяна - юни 2010 г. - 3 254 здравноосигу­ре­ни във Великотърновска област са сменили личния си лекар, съобщават от РЗОК. През декември миналата година пък ново джипи са избрали 6 844 души.