С тържествено събрание ВТУ празнува Деня на народните будители
С тържествено събрание ВТУ празнува Деня на народните будители / Дарик нюз, архив

Тържествено събрание по случай Деня на народните будители започва в 11 часа в Аулата на Великотърновския университет. Академично слово ще изнесе ректорът на Алма матер проф. Пламен Легкоступ.

След словото си ректорът ще връчи плакет и сертификат за почетното звание Рrofessor honoris causa на Великотърновския университет на проф. Анчо Калоянов, по решение на Академичния съвет от 21 март тази година.

Почетното звание се присъжда на проф. Калоянов за изключителни заслуги към българската хуманитаристика, както и за издигане и утвърждаване името на Великотърновския университет. Проф. Анчо Калоянов е  автор на 6 научни монографии и десетки статии в национални и международни научни сборници, повече от 20 години ръководи два от най-известните кръжоци в българската хуманитаристика - по български фолклор „Акад. Михаил Арнаудов" и за млади поети и белетристи „Емилиян Станев", информират от ВТУ.

На тържественото събрание званието „Почетен професор на Факултета по изобразително изкуство" ще получи проф. Димо Заимов, също по решение на Академичния съвет. Званието му се присъжда за съществен принос в развитието и утвърждаването на Факултета по изобразително изкуство, както и за създаването на специалността „Стенопис". Проф. Заимов е носител на награди за живопис от национални изложби и конкурси. Два пъти носител е на наградата на името на проф. Илия Петров за монументални изкуства - витраж и фреско. Негови произведения са притежание на десетки държавни и частни галерии, учреждения, учебни заведения и частни лица в страната и чужбина.

Почетни декански знаци и грамоти от ректора ще получат деканите от предишни мандати: доц. Багрелия Борисова на Филологическия факултет, доц. Вихрен Бузов на  Философския факултет, проф. Антоанета Анчева на Факултета по изобразително изкуство, проф. Георги Стефанов на  Стопанския факултет и доц. Живко Карапенчев на Педагогическия факултет.

С почетната грамота на Ректора, по случай Деня на народните будители, ще бъде удостоен Великотърновският митрополит Григорий за съпричастност към живота на Университета и духовна подкрепа. Той ще получи и икона на свети Иван Рилски, нарисувана от студентката по специалност Църковни изкуства - иконопис Десислава Захариева.

Своите грамоти за придобити нови научни звания ще получат 11 професори, 16 доценти и 14 доктори.

Така във Великотърновския университет вече преподават 1 академик, 75 професори, 240 доценти, 36 доктори на науките и 283 доктори.