С дарение кандидатите от Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО възстановиха част от паметника на Матей Преображенски
С дарение кандидатите от Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО възстановиха част от паметника на Матей Преображенски / DarikNews.bg

С дарение на лични средства и труд кандидатите за народни представители от Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” възстановиха медната обшивка на кубето на паметника на Матей Преображенски - Миткалото край Ново село. Чрез този акт даваме символичен старт на предизборната кампания на Патриотичния фронт във Великотърновска област, каза водачът на листата доц. Милен Михов. Вчера той и строителният предприемач Венцислав Дончев, който е 16-ти в листата, видяха на място как са извършени ремонтните дейности. Монументът често става обект на вандалски прояви, при една от които е била открадната медната обшивка на покрива на параклиса. Близо 1000 лв. е стойността на материалите и работната сила, осигурени от местните воеводи за възстановителните дейности.

“Така както нашите Възрожденци са жертвали собствен труд, средства и усилия, за да изграждат църкви и училища, така и ние правим един малък жест към паметта на тези родолюбци, които градиха Нова България. Това е едно послание, че само със съгласие, с готовност да се работи в името на общата кауза, можем да вървим напред. Националното съгласие е едно от основните послания на Патриотичния фронт и единственият изход от тежката икономическа и политическа криза, до която ни доведоха всички управляващи през последните 25 години”, каза доц. Михов.

“България над всичко” е мотото на патриотичното обединение, което поставя на първо място в скалата на ценностите страната, родителите, семейството, децата. Това не е ксенофобски девиз, а послание да си подредим собствения дом така, както смятаме за уместно, без да се нуждаем от чужди съвети накъде да вървим и с кого да вървим”, коментира водачът на листата.

От Патриотичния фронт остро осъждат вандалските прояви над знакови български монументи. Да се посяга на паметници като този на Матей Преображенски, който е национална светиня, е не само вандалски акт, но и поругаване на паметта на българските герои, пожертвали живота си за Родината, каза кандидатът Венцислав Дончев.

Това е първото голямо дарение, което Ново село получава за последните 10 години, посочи кметът на селото Христо Христов. Той благодари на кандидатите на Патриотичния фронт за жеста и им пожела успех в предизборната надпревара. Паметникът е построен изцяло със средства на новоселци, припомни кметът. През 1925 година е създаден инициативен комитет, който решава за 100-годишнината от рождението на отец Матей Преображенски през 1928 година да бъде издигната тази костница. Само за три години жителите събират средствата и параклисът вече е факт, добави Христов.