Рашко Бонев с юбилейна изложба Откровения във времето
Рашко Бонев с юбилейна изложба Откровения във времето / netinfo

Юбилейна изложба „Откровения във времето" подреди Рашко Бонев в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Експозицията показва 24 работи - скулптури, мрамор, шамот и графики, инсталации с християнска и езическа насоченост. Всички тях творецът е правил през различните си творчески периоди.

38 години в училище като преподавател по рисуване има зад гърба си популярният търновски художник. Той е пенсионер от година, но целия си трудов стаж е отработил в СОУ „Емилиян Станев". В началото е учителствал в общообразователни паралелки, но след като школото се превръща в първото в областта с класове по изкуствата, той поема учениците, които искат да бъдат художници.

Обяснява, че откакто е пенсионер се е посветил най-вече на рисуване в ателието си на Самоводската чаршия и може да контактува със свои ученици по-често. Това е първата самостоятелна изложба на Рашко Бонев, който навърши 60 години. Участвал е в множество колективни експозиции, организирани от великотърновското представителство на Съюза на художниците в България.

Освен свои творби, в изложбата Рашко Бонев е подредил картини и на своя баща Димитър Бонев. колекцията in memoriam съдържа около 25 акварела. Димитър Бонев е основател на Съюза на българските художници - клон Велико Търново през 1948 г. и е бил негов председател. Работил е заедно с художници като Недялко Каранешев, Асен Момчев, Борис Попов.

Картините, които Рашко Бонев е подбрал, са от 50-70-те г. и показват няколко периода в творчеството на баща му, който има множество самостоятелни изложби. До смъртта си през 1997 г. е работил активно за популяризирането на културния живот в старата столица.