Премиерът преряза лентата на новата пивоварна на България
Премиерът преряза лентата на новата пивоварна на България / Дарик нюз
Премиерът преряза ленатата на новата пивоварна на България
54601
Премиерът преряза ленатата на новата пивоварна на България
  • Премиерът преряза ленатата на новата пивоварна на България

Премиерът Бойко Борисов лично откри най- новата и модерна пивоварна у нас. По- рано днес той и кметът на Велико Търново Даниел Панов прерязаха лентата на пивоварна „Бритос". Предприятието е разположено върху площ от 13 декара, пет от които са производствено хале. В новата пивоварна са инвестирани 20 милиона лева и е пусната в производство за рекордно кратък срок от 8 месеца.

На този етап няма пивоварна в България, която да разполага с производствен процес като в „Бритос". Цялото оборудване е събрано и работещо на едно място - от силозите до крайния продукт. Чрез това ноу-хау са минимизирани както загубите по трасето на суровини и материали, така и на време и енергоемкост.

Рецептата за новата българска бира е дело на специализирания институт по пивоварство в Берлин. Технологията на завода също е уникална и даже незначително разминаване в пропорциите на продукта спира моментално цялата поточна линия. Името на бирата идва от времето на траките, които са приготвяли пиво по нашите земи и го наричали „Бритос", обясни на премиера лично бизнесменът Григор Григоров, с чиято помощ е реализиран проектът.

Депутатите Евгени Стоев, Христо Христов и Мирослав Петков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, бизнесмени и партньори на фирмата присъстваха на церемонията по откриването. Веднага след това те имаха възможност да разгледат целия завод и да опитат от охладеното пиво.

Министър- председателят също обходи цялата фабрика, подробно се запозна с производствения процес и лично поздрави работниците. Компанията „Бритос" разкрива 50 нови работни места. Капацитетът на завода е 20 млн. литра годишно. Собственик на фирмата „Бритос" е Габриела Попова, дъщеря на бизнесмена Григор Григоров.

„С Григор Григоров се познаваме още докато бях кмет на София и открих неговия жилищен комплекс. Добре е, че мисли за семейния бизнес и го развива още повече. Поздравявам го за това, че в такъв труден момент реализира такава крупна инвестиция, без да се притеснява. Впечатлен съм и за такива хора сме готови винаги да помагаме", заяви в словото си при откриването Бойко Борисов.

Чуйте го в звуковия файл.

„Велико Търново се превръща в своеобразен център на пивоварството, тъй като в много други региони се закриват бирените фабрики, а тук откриваме такива. Това е крачка напред за местната икономика. Разчитаме на такива предприятия и за създаването на работни места", каза на свой ред кметът Даниел Панов.

Директорът на пивоварната Христо Попов също поздрави гостите и заяви, че България вече ще пие най-качествената бира, която вече е в магазинната мрежа.