Преглеждат безплатно за туберколоза
Преглеждат безплатно за туберколоза / снимка: DarikNews.bg архив
На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва всяка година на 24 март – денят, на който през 1882 година немският бактериолог Роберт Кох изолира причинителят на туберкулозата – постижение, което открива пътя към диагностицирането и лечението на туберкулозата. 

Тази година Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. Темата на мотото е фокусирана върху поемането на ангажимент за прекратяване на туберкулозата, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в собствената си работа или на терен.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2016 г. 10, 4 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 млн. души не достигат до здравни грижи, голяма част от които живеят в крайна бедност и попадат в групата на най-уязвимите за туберкулоза лица. Това са мигранти и търсещи убежище хора; лица, употребяващи наркотици; проституиращи; маргинализирани възрастни хора, жени и деца.

Въпреки значителния през последните десетилетия напредък в борбата с туберкулозата, заболяването продължава да бъде една от първите десет причини, довеждащи до смърт. По експертна оценка на СЗО в световен мащаб всеки ден над 4 500 лица загубват живота си, вследствие на болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването. Ето защо СЗО насочва вниманието на правителствата и гражданското общество към необходимостта от обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, в това число за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализацията и преодоляването на пречките за достъп до здравни грижи. Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.

През последните години в България се наблюдава тенденция на намаляване на заболеваемостта – от 39,1 на 100 000 души население през 2006 г. до 21,3 на 100 000 души през 2016 г. Намаляването на заболеваемостта се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво, както и на съвместните действия на Министерството на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Данните сочат, че през годините кампаниите, организирани по повод на Световния ден за борба с туберкулозата са доказали своята ефективност, както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

По време на проведените за периода 2009 г. – 2017 г. „Дни на отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 102 979 души. От тях 1 122 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 3 992 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката ? са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

По повод на Световния ден за борба с туберкулозата, по традиция в област Велико Търново се организира кампания за профилактика на заболяването, която тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза”. 

Кампанията има за цел да повиши здравната информираност на населението като цяло и на рискови групи от него (деца и ученици в неравностойно положение, лица от ромски общности и други), както и да надгради знанията на медицински специалисти от детски заведения, здравни медиатори и др. по проблема туберкулоза. 

Организатори на проявите са: РЗИ – Велико Търново, СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД, Община Велико Търново, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Кампанията, която се провежда в периода 19 март – 19 април 2018 г., включва следните дейности:
         Информационни миникампании – презентации, беседи и интерактивни обучения с ученици в гр. Бяла Черква, общ. Павликени и в с. Петко Каравелово, общ. Полски Тръмбеш;
         Обучителен семинар „Актуални аспекти на превенцията на туберкулозата в ранна детска възраст“ на 29.03.2018 г. от 14:00 ч. в РЗИ – Велико Търново за директорите на детски ясли и медицински специалисти от детските градини в област Велико Търново;
         Обучение на здравните медиатори и модератори от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ по проблемите на ранната диагностика на туберкулозата - 17 април 2018 г.;
         Здравно образование на деца, ученици, родители и персонал в детските и учебни заведения на областта от медицинските специалисти от здравните кабинети (лекции, беседи, презентации);
         Изготвяне и тиражиране на здравно-образователен материал (дипляна) „Туберкулоза. Начини на заразяване. Симптоми на заболяването. Профилактика“;
         Разпространение на здравно-образователни материали сред населението по време на организираните инициативи;
         Информационна кампания – публикации в областните всекидневници и интернет за профилактика на туберкулозата; 
         Проверки за изпълнение на дейностите по провеждане на БЦЖ имунизацията, правила за прилагане на ваксината и обхващане на подлежащия контингент в родилните отделения на територията на област Велико Търново – текущо до края на 2018 година.