Най-вкусната кокоша чорба варят в Козаревец
Най-вкусната кокоша чорба варят в Козаревец / DarikNews.bg, архив

Майстори-кулинари ще се надпреварват в състезание за най-вкусно сготвена кокоша чорба днес в Козаревец. Ако Златарица е известна със своята градинарска чорба, лясковчани пък пазят тайни рецепти за хубавата гозба от домашна кокошка, казва кметът на селото Парашкев Парашкевов. Именно негова е идеята за надпреварата кой ще свари най-вкусна кокоша чорба.

Жителите на Козаревец са известни с успехите си в самодейното театрално изкуство. Те успешно се представят на сцената с много постановки и печелят призовите награди по всички театрални форуми. Затова и тази година трупата към читалището грабна Годишната награда на община Лясковец за заслуги в областта на културата.

Театралното майсторство на хората от Козаревец им носи успехи и при реализацията на емблематичното за селото събитие - зрелищната Ергенска вартоломеева сватба. Но освен като ненадминати актьори, жителите на селото се изявяват и като отлични кулинари. Именно те спечелиха тази година наградата на «Пъстра трапеза» за най-добре аранжиран етнощанд, припомни кметът. Сега като домакини те ще се впуснат наред с гостите-участници в състезанието за най-добре приготвена кокоша чорба.

Осем отбора - кулинари от населените места в общината, ще премерят сили в надпреварата, а в певческия маратон ще вземат участие 15 колектива и индивидуални изпълнители, общо 117 участника в празника. Компетентно жури ще дегустира творенията и най-вкусната чорба от пиле или кокошка ще бъде отличена. Казаните с врящите гозби ще бъдат разположени в парка пред читалището, а изпълненията си съставите ще изнесат от сцената пред читалищната сграда.

Празникът ще започне в 10,00 часа, а награждаването на победителите ще бъде около 12,00 ч. Вкусните кокоши чорби ще бъдат опитани от всички участници и гости на празника.