Министър Лиляна Павлова: Ние сме Европа!
Министър Лиляна Павлова: Ние сме Европа! / netinfo
Министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова е на посещение във Велико Търново по повод провеждането на информационно събитие, свързано с председателството. Пред журналисти тя коментира приоритетите на България за бъдещото председателство и поясни, че те са били очертани като проект и приети от правителството още през месец юли.

Министър Лиляна Павлова: Ние сме Европа!
netinfo

„Оставихме си 6 месеца време, в които да имаме възможност да направим обществени обсъждания, дебати, консултации и т .н. Това е и нашето послание – председателството на България да бъде отворено и близко до гражданите.

Затова и правим тези срещи, те са т.нар. „регионално измерение”. Радвам се, че именно тук във Велико Търново е и последната среща, с която завършваме този 5-месечен диалог, чрез които получихме обратна връзка от гражданите. До края на месеца трябва да обобщим всички коментари и предложения”, каза министър Павлова.

Министър Лиляна Павлова: Ние сме Европа!
netinfo

Очаква се в най-скоро време Министерството на българското председателство на съвета на ЕС да получи от Естония всеки един файл и законодателна инициатива, по която са работили по време на тяхното председателство.

Лиляна Павлова подчерта, че е било важно да изчакат естонците да свършат своята работа до декември, за да може Министерски съвет да приеме окончателния вариант на българските приоритети.

„Мога да потвърдя, че приоритетите ни бяха очертани и ясно представени на Европейската комисия и Европейския парламент. Получихме много висока оценка за това, че България има изключително високо ниво на подготовка и ясни приоритети”, допълни министърът.
 
Лиляна Павлова обясни, че българските приоритети са общо четири, като министерството е взело в предвид всичко това, което е еволюирало от месец юли до сега.
 
Първият приоритет е дебатът за бъдещето на Европа и младите хора. „Именно темата за младите хора се очертава като един ключов приоритет за нас. Тук влиза и дебатът за бъдещето на кохезионната политика и предстоящият бюджет. Новото и различното е, че в България ще се проведе дебата за следващата многогодишна финансова рамка и именно нашето председателство ще зададе тона на обсъжданията”, каза Лиляна Павлова.
 
Вторият приоритет е сигурност и стабилност, тъй като темата е свързана с миграцията, сигурността и Единния отбранителен съюз. Павлова отбеляза, че по време на българското председателство се очертава да се говори и да се вземат решения по тези важни въпроси, както и да бъдат приети съответните промени в законодателството”, обясни министърът.
 
Третият приоритет, по думите на Павлова, е специфичен български принос за председателството, за България това са Западните Балкани. „Заявката, която сме дали е българското председателство да е балканско.

Вижте кой ще влиза в създадения борд по председателството ни на Съвета на ЕС

Първият успех по тази тема вече е постигнат, тъй като в общоевропейския дневен ред тази тема не фигурираше. Когато я споменахме през май-юни тази година, първата реакция беше, че това е нещо тежко, специфично, различно. Вече е потвърдено и темата е включена в лидерската програма за 2018 година. Така че първият успех е факт – ние говорим за европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани”, поясни Павлова.

Четвъртият приоритет е свързан с Единния цифров пазар, тъй като темите за дигиталното образование и цифровата икономика са изключително важни. „Тези теми са пречупени през уменията на младите, но и към актуализация на мненията и знанията. Ние работим и се стремим към свободен цифров пазар, които разбира се включва и Западните Балкани”, отбеляза министърът.

В заключение тя обобщи българското председателство чрез четирите основни направления, а именно - единна, сигурна и цифрова Европа.