Манифест 2012 вдъхновява творците в Арт резиденция Старото училище
Манифест 2012 вдъхновява творците в Арт резиденция Старото училище / netinfo

Манифест "2012" за началото на новия свят беше представен пред творците-участници в Арт резиденция „Старото училище", която се провежда в павликенското село Горна Липница. „Опитваме се да превърнем организирането и провеждането на резиденцията в един цялостен арт продукт, смесващ време, пространство и различни видове дейности и изкуства", обясни пред събралите се артисти, дошли от различни краища на света, инициаторът на събитието Димитър Палов.

"Основният метод, който използваме, е подбор на идеи от световната култура, близки до нашите собствени, тяхното моделиране и трансформиране в едно ново наше произведение. Желанието ни е манифестът да окаже въздействие върху вас и вие да окажете въздействие върху него", заяви Палов.

Манифестът за края на стария свят и началото на новия се базира на три принципа, единият от които акцентира върху кръговрата в обществото - сътворение, разрушение и обновяване. Още Платон развива тезата, че човешките общества започват да се самоунищожават тогава, когато гражданите им започнат да пренебрегват органичната връзка между духовната и материалната сфера на битието, се казва в манифеста.

Водеща дума в документа е "творя". Създаването на всяко нещо, трябва да бъде ръководено единствено от творчески подбуди, смята Димитър Палов. Нужни са нови политици и лидери с фен клубове, на които хората искат да подражават и да ги следват; ново общество в контакт с вселената, което да зачита нейните закони; ново изкуство, което ще замени съществуващото в момента, заключено в рамките на една държава, един континент и една земя.

След близо едночасовата презентация артистите от България, Египет, Израел, САЩ и Япония бяха силно заинтригувани и предложиха идеи за реализирането на основните принципи, заложени в манифест „2012" на кръга „Старото училище".

Третото издание на Арт резиденцията в Горна Липница събра близо 20 творци от различни сфери на изкуството. Те ще развихрят въображението си сред природата и селския бит в търсене на извечни истини, като темата на творческите им търсения е "Краят като начало: Горна Липница и началото на света - 2012".

Творческите занимания продължават една седмица и ще приключат с изложба на участниците в Павликени, която по-късно ще гостува в София и Велико Търново.