Майкъл Хъмфрис се срещна със студенти от ВТУ
Майкъл Хъмфрис се срещна със студенти от ВТУ / netinfo
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис бе на посещение във Великотърновския университет, където разговаря със студенти на тема: “Договорът за реформи на Европейския съюз”.
Договорът трябва да бъде подписан на 13 декември в Лисабон и предвижда реализиране на потенциала на ЕС чрез модернизация и реформи. Този договор ще позволи на Европейския съюз да се изправи пред предизвикателствата на 21 век, каза Майкъл Хъмфрис.
Той припомни, че по искане на Европейския съвет от юни 2007 г. Междуправителствената конференция състави нов договор за реформа, чиито основни цели са няколко - да направи ЕС по-демократичен и да изпълни очакванията на европейските граждани за високи стандарти за отчетност, откритост и прозрачност; да направи ЕС по-ефективен и по-способен в борбата с днешните глобални предизвикателства: климатичните промени, сигурността, устойчивото развитие.
Окончателният текст на Договора, съставен от Конференцията, бе одобрен от Европейския съвет в Лисабон на 18 и 19 октомври и ще бъде подписан от държавите-членки през декември. Подписването на Договора ще бъде последвано от процес на ратификация в 27-те държави-членки. Очаква се новият Договор да влезе в сила преди следващите избори за Европейски парламент през юни 2009 г.