Йордан Михтиев прекрати договора с фирма Хит, преминава на аварийно поддържане на осветлението
Йордан Михтиев прекрати договора с фирма Хит, преминава на аварийно поддържане на осветлението / netinfo

 

Кметът на община Горна Оряховица Йордан Михтиев прекрати едностранно договора с фирма ХИТ за поддържане на уличното осветление. Като мотив кметът посочва, че Общината не е в състояние да плаща услугата при условията на сключения договор. Договорът между Община Горна Оряховица и фирма ХИТ е сключен през юни 2007 година. Той е за  експлоатация и поддръжка на улично, парково, художествено осветление и система за радиокомандно управление, ремонтно възстановителни работи, изграждане на ново улично, парково и художествено осветление. Срокът на договора е 7 години, а цената на услугата се определя с решение на общинския съвет.

"Досега плащахме абонамент на фирмата. Възнамеряваме от тук нататък да плащаме на фирмите, с които работим, за свършена работа, каза Михитев.

До края на годината ще бъдат спестени само от абонамент около 100 000 лева, показват първоначалните изчисления в Общината. От там посочиха, че през 2009 година на фирма ХИТ са изплатени 313 000 лева, от които 243 000 за абонамент и 70 000 за материали.

"В качеството си на възложител Общината едностранно прекратява договора, считано от деня на получаване на настоящото уведомление, тъй като в резултат на обстоятелства, възникнали след сключването на договора, не е в състояние да изпълнява своите задължения", се казва в писмено известие на кмета на Общината до собственика на фирма ХИТ Тодор Зеленков.

"Ще осигуря на Горна Оряховица осветление на достъпни цени и ще пренасоча всички останали средства за обществени цели. Общината ще премине през кризата и ще продължи да се развива, като всички нейни ресурси ще се употребяват в интерес на гражданите и, каза на нарочна среща с журналисти по-рано днес кметът на Горна Оряховица. "Засега ще търсим вариант за аварийно поддържане на осветлението, както постъпват много български общини, а сред външните фирми, които ще търсим за тази дейност, може да бъде и фирма ХИТ", каза още Михтиев. В момента Общината има неразплатени задължения към фирмата в размер на 122 476 лв. Парите ще бъдат издължени, увери кметът.