Йога на смеха за добро здраве и срещу стрес
Йога на смеха за добро здраве и срещу стрес / снимка: Impact Press Group, архив
Йога на смеха за добро здраве и срещу стрес
50461
Йога на смеха за добро здраве и срещу стрес
  • Йога на смеха за добро здраве и срещу стрес

Модерната терапия "йога на смеха" става все по-популярна в България като начин за разтоварване от стреса. Лечебната техника се практикува в Клубове за смях в 12 града в България, сред които и Велико Търново. Хората се събират в група, за да се смеят заедно, веднъж или два пъти в седмицата.

Йога на смеха е открита от индийския лекар Катариа преди 16 години, разказва Силвия Пенчева, която е една от обучените учители по смях в Бългаия. Тя е от София и практикува лечебната техника от две години, като е преминала обучителен курс при самия индийски учител. 26-годишната жена ще направи демонстрация на различни техники от йога на смеха във Велико Търново тази неделя (26 февруари) в известна кафе-сладкарница в града.

От векове е известно, че смехът е най-доброто лекарство за всички болести. В съвременното общество, при напрегнатия и изпълнен със стресови сиуации живот, става все по трудно човек да намери повод за радост и смях. Йога на смеха е комбинирана техника, която съчетава по уникален начин безусловен сърдечен смях с йога дишане, разказва Силвия.

Йога на смеха те кара да се смееш без какъвто и да било конкретен повод - без никакви шеги или комични ситуации. Практикуването на Йога смехът може да бъде индивидуално, но най-добре то се осъществява под формата на групово физическо упражнение. Смехът е много сполучлива рецепта за добро здраве и преборване на стреса, смята Силвия Пенчева.

Чуйте разговора с нея в звуковия файл.