Инсталации от природни материали впечатлиха кмета Даниел Панов
Инсталации от природни материали впечатлиха кмета Даниел Панов / снимка: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с творците, участващи в първия екологичен арт симпозиум „ART - NATURE". Форумът се провежда от 25 юни до 2 юли в село Габровци по идея на художниците от арт група "Дупини".

В района на село Габровци и махала Долен Еньовец на открито и използвайки само природни материали творят японците Икезава Такаши и Акира Касагава, Елена Рондини (Италия), южнокорейците Хур Канг, Хашим Ким и Йонг Дук, Юсуф Бахадир Йълдъз (Турция) и Ирене Хоппенберг (Германия), Милко Божков и тандемът Добрин Атанасов и Любен Кулелиев. Техни асистенти са петима студенти от специалност „Скулптура" от факултета по Изобразително изкуство на ВТУ . Заедно с тях работят и художниците от група"Дупини".

Кметът Даниел Панов и неговият заместник Ганчо Карабаджаков се запознаха с авторите и проследиха процеса на изработване на пластичните инсталации, изградени само от камък, дърво и листа. Градоначалникът остана особено впечатлен от инсталацията "Паяк" на немската художничка Ирене Хоппенберг и от подготовката на композицията на Акира Касагава, която ще бъде експонирана в района на читалището на село Габровци.

Част от творбите от симпозиума ще останат на мястото на създаването им, вградени в пейзажа, който ще се превърне в  своеобразен музей на открито. Пластичните инсталации ще могат да се видят на място в района на село Габровци в  Деня на отворени врати - 29 юни.

За целия проект се създава филм, който впоследствие ще бъде презентиран на различни форуми за екология, културен туризъм и „изкуство в природата".
Кметът пожела успех на авторите, които са от 6 държави, и им пожела да бъдат своебразни пратеници на Велико Търново и неговото богато културно и историческо наследство в своите страни.

На 2 юли участниците в симпозиума „АRT - NATURA"  ще се срещнат с представители на Община Велико Търново и ще обменят идеи във връзка с кандидатурата на Регион Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г.