документ подпис ръка химикал договор
документ подпис ръка химикал договор / ThinkStock/Getty Images
Будните граждани предупреждават, че ще прибегнат до реални протестни действия, ако призивът им не намери отклик у официалните институции в страната
На 12.03.2019 г. инициативна група от будни български граждани, обединени от идеята да противодействат на приемането на проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г., внесе официално писмо до Президента и Вицепрезидента на страната.

В писмото гражданите призовават държавния глава да разгласи публично и твърдо да се противопостави на рисковете, които крие стратегията в този си вид за суверенитета на българското семейство и правото му да отглежда и възпитава своите деца, съобразно своите възгледи, вярвания и традиционни ценности. Те алармират и обръщат сериозно внимание на крайно негативните последствия от въвеждането на Ювеналното законодателство, в чийто дух е написана стратегията и визират жестоките практики на Норвежките социални служби, мултиплицирани в други страни, приели този тип законодателство.

"Стратегията, която трябваше да бъде подложена на широка публична дискусия, на практика е нещо, за което нито се коментира активно в националните медии, нито се организират обществени публични дискусии, за да бъде изяснена целта, смисъла и последствията от нея. Това създава усещането за една неуместна и крайно недопустима потайност, когато става въпрос за бъдещето, живота и добруването на нашите собствени деца", обясни учителката Румяна Георгиева, която е част от инициативната група.

Копие от писмото до президента Румен Радев е внесено и до Председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите към Народното събрание.

Зад писмото застават неформалната Фейсбук група „НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030“, наброяваща близо 2000 члена, Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България", Сдружение „Активни българи в гражданска държава” и Асоциация на бащите в България, която провежда активна информационна дейност по темата и осигурява подкрепа на български родители в скандинавските страни, засегнати от крайните и неадекватни мерки на социалните служби там, създадени по модела на Службата за защита на децата в Норвегия - Барневарн.

Авторите на писмото предупреждават, че ще прибегнат до реални протестни действия, ако призивът им не намери отклик у официалните институции в страната.