Храмов празник чества православният храм „Свети Седмочисленици”  в НВУ
Храмов празник чества православният храм „Свети Седмочисленици” в НВУ / netinfo

Храмов празник отбелязва днес Православният храм „Свети Седмочисленици” в Националния военен университет „Васил Левски”. Празнична служба в храма тази сутрин отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Идеята за съграждането на православния храм възниква в края на януари 2006 г. сред цивилни и военни, работещи в университета. За целта е регистрирано Служебно църковно настоятелство от Епархийския съвет на Великотърновската Света митрополия, председател на което е Великотърновският митрополит Григорий.

Първата копка бе направена на 11 май 2006 г., в деня на светите братя Кирил и Методий. Сградата е с размери 8 на 6 метра и височина 12.5 м. Автор на проекта е архитект Марин Маринов.

В храма има изградена крипта, в която освен кръст и икона на Св. Георги се намират пет артилерийски гилзи, в които е поставена пръст от петте български столици – Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София. Поставени са и 19 гилзи с пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка и Шейново, Сливница и Гургулят, Одрин и Булаир, както и от български военни гробища в Македония и Унгария. Предвидено е в криптата по различни поводи да се отслужват заупокойни молитви в памет на загиналите за Отечеството войни.

Към храма е изградена отделна камбанария с три камбани. Паметникът в близост до храма е посветен на възпитаниците на създаденото през 1878 г. военно училище, както и на военните училища, които през 2002 г. са трансформирани в Национален военен университет.

Входните врати и иконостасът на Православния храм „Св. Седмочисленици” на НВУ „В. Левски” са изработени от подполковник Евгени Пенчев, Командир на курсантския батальон. Проектът за тях също е негов. Иконостасът, с размери 4,60 м на 3,50 м и площ около 16 кв. м, е изработен от елша в стила наТревненската школа. В него има и типични военни символи – лицевата и обратната страна на ордена за храброст. От двете страни на царските двери пък са изобразени короновани крилати лъвове. По иконостаса работи и старши лейтенант Светломир Стоянов заедно с четирима курсанти.

Изписването църквата е направено от екип на доц. Евгений Николов – от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а иконите на иконостаса са дело на доц. Миглена Прашкова.