Горнооряховка с Гран при от руски музикален фестивал
Горнооряховка с Гран при от руски музикален фестивал / dariknews.bg

Възпитаничка на горнооряховската Школа по изкуствата при читалище „Напредък-1869" спечели най-голямото отличие на престижен международен форум. С Гран при на фестивала „Морски възел" в Новоросийск бе удостоена Мая Кръстева. Талантливата изпълнителка се представи с песните на Тина Търнър - "We don't need another hero" и на Morcheeba - "The sea", в аранжимент на Могамед Алиев-Мага.

В конкурсната програма участваха изпълнители от седем държави - Германия, Израел, Армения, Беларус, Украйна, България и Русия. Авторитетното жури, съставено от музикални експерти от цял свят, за първи път от три години връчва Гран при на участник в песенната надпревара.

Конкурсът „Морски възел" е част от мащабна културна програма на Новоросийск, която се реализира от местната власт с активното съдействие на държавната администрация. В дните на културните прояви в града, който е и най-голямото пристанище на Русия се събират над 100 000 гости.


Мая Кръстева стана популярна на българската публика най-вече като финалист на родния полуфинал на международния конкурс за млади таланти „Нова вълна" в латвийския град Юрмала. Там тя с уникалния си глас и тембър затвърди признанието „българската Тина Търнър". Тя е родена в  Кубрат,  средното си образование е завършила в гр. Русе в Училище по изкуствата с профил „Пиано". Приета е специалност „Българска филология", но паралелно с нея учи и „Музикална педагогика" във Великотърновския университет. В момента изучава и специалност „Арт мениджмънт и продуцентство" в Нов Български Университет.

С пеене се занимава от 5 години. Първите си музикални уроци по пиано получава от майка си - Аделина Колева, директор на Школата по изкуства при читалище „Напредък 1869″ в Г. Оряховица. Мая е работила в България и чужбина в различни формати - от дуо и джаз трио, до шестчленна група. У нас има изяви като вокал на телевизионното предаване „В неделя с ...", както и концерти с биг бенда на Националното радио.