Горна Липница събира за четвърти път артисти от цял свят
Горна Липница събира за четвърти път артисти от цял свят / снимка: организатори, архив

За четвърта поредна година в павликенското село Горна Липница ще се проведе станалата вече популярна Арт резиденция „Старото училище". Темата тази година е свързана с Ритуалното изкуство. Форумът ще бъде открит на 16 август в 10,30 часа.

Участие ще вземат четирима чужди автори. Това са Симоне Хаак от Берлин, Германия. Тя следва традициите на класическото изкуство, отнася себе си към традиционализма на реалистичната живопис и е изградила свой собствен и неповторим стил. Неин основен интерес е човешкото тяло и най-вече женската фигура. Даниеле Вила е визуален артист, който живее и работи в Рим, Италия. Неговите творчески търсения са променливи и мултидисциплинарни, включват визуални изкуства, театър, кино и филмова критика. В областта на визуалните изкуства и инсталации той работи най-вече в територията на колажа като създава базирани на колажа творби -  направени от хартия, ножици и лепило. Тренор Кнот живее в Минеаполис, САЩ и твори в сферата на пърформанса. Работите му са съсредоточени върху връзката между ритуала в духовните практики и ритуала в работата в студио. Джени Хейууд живее в Корнуол, Великобритания. Нейните основни художествени интереси са насочени към сферата на живописта, стенописта, скулптурата и инсталациите.

Българските автори, които ще творят в Горна Липница са Дамян Бумбалов, един от създателите на галерия "Таралеж" във Велико Търново и Горан Памуков, който черпи вдъхновение от пещерните рисунки до художници  от нашата епоха. Двамата местни артисти, които ще участват в Арт резиденцията са Мартин Петров, стенопис и Пламен Петров, който се занимава с живопис.

Всеки от авторите ще работи в своя жанр по определеата предварително тема за ритуално изкуство. Действията на артиста, при създаването на творбата, нейното излагане и бъдещо движение във времето и пространството, трябва да имат символично значение, посочват организаторите.

Арт резиденцията се нарича "Старото училище", защото за нейното провеждане се използва базата на останалото вече без ученици селско училище в селото. Изявата е включена официално в културния календар на Община Павликени. По регламент след едноседмичните творчески занимания на участниците в Горна Липница се прави изложба с техните творби в Павликени, по-късно те се представят и в други градове.

Няколко са акцентите в съпътстващата програма на културния пленер тази година. Танц върху жарава ще бъде представен на 19 август от 22,00 часа, а звуковият пърформанс на композитора Емилиян Гацов ще се състои на 23 август от 21,00 часа.

На 18 август в Горна Липница се чества Успение на Св. Йоан Рилски. По този повод ще бъде отслужена литургия в параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец" в селото от 9,30 часа.