Движението на майките събира учебни помагала за сираци
Движението на майките събира учебни помагала за сираци / netinfo

В навечерието на първия учебен ден Движението на българските майки поде инициатива за събиране на учебни помагала за сираците.

На 13 септември (събота) от 10.00 до 18.00 часа, между двете книжарници в центъра на Горна Оряховица, активисти на организацията ще събират дарения за децата в домовете. Приемат се всякакви пособия – тетрадки, моливи, химикали, блокчета, боички, флумастри, всичко от което се нуждае един ученик.

Съпричастни към акцията са и някои складове и книжарници в Горна Оряховица и Велико Търново. В съответните обекти ще има плакати на движението, а желаещите могат на място да закупят и дарят помагала.

103 ученици ще има през тази учебна година в четирите дома, обгрижвани от горнооряховския клон на Движението на българските майки – в Балван, Страхилово, Горски Сеновец и Михалци. Сред тях са и 12 първолака.

Междувременно Движението на българските майки и участниците във форума Off Road започват акция за събиране на учебни помагала за бесарабските българи. Според официалната статистика в молдовската част на Бесарабия живеят 65 000 българи, а в украинската – над 140 000. Те се опитват да запазят българската реч и идентичност, и за да им помогнат майките и форума събират енциклопедии, книги, учебници, дискове с народни танци, българска музика и български филми.

Всичко, което горнооряховчани искат да дарят, могат да занесат и в църквата „Св. Николай” след всяка неделна служба.