Две големи дървета бяха отсечени в Градската градина в Свищов
Две големи дървета бяха отсечени в Градската градина в Свищов / снимка: Пресцентър- Община Свищов

Две големи дървета бяха отсечени в Градската градина до централния площад „Алеко“ в Свищов. Причината за изсичането им е, че са били болни, изсъхнали и загнили. Акцията е част от целогодишното поддържане на зелената градска среда, което осъществява Община Свищов, съгласно българското екологично законодателство. Въпросните дървета са широколистни от вида „конски кестен“. Те са били нападнати от насекомото кестенов молец, вследствие на което клоните им са загнили и изсъхнали. В продължение на 3 години са били лекувани и са поддържани с периодично кастрене, но въпреки това състоянието им се е влошило. Тъй като дърветата се намират над пешеходна алея в Градската градина и представляват потенциална опасност за минувачите, те са премахванати, за да се избегнат бъдещи инциденти, информираха от Общината.

С цел осигуряване безопасност за гражданите, по препоръка на общинските еколози, преди няколко месеца в Градската градина са отрязани още няколко болни и изсъхнали дървета. Кастренето и отсичането на територията на Свищов се извършва целогодишно и по сигнали на граждани. До момента в Общината са подадени над 100 сигнала за опасни дървета. Сигналите се проверятват от комисия и при положително становище от специалистите, дърветата се отсичат.

 

Дървеният материал се складира и през зимния отоплителен сезон се предоставя за безвъзмездно ползване за отопление на общински и социални обекти в града и кметствата на територията на община Свищов.