Арт група Дупини събужда Старата поща във В. Търново за месец
Арт група Дупини събужда Старата поща във В. Търново за месец / Дарик нюз

Художниците от Арт група "Дупини" и журналисти от В. Търново започнаха тази сутрин почистването на Старата поща в района на Самоводската чаршия.

Посрещнаха ги постоянните “наематели” на пететажната сграда- семейство котки и "обесен" по време на студентски арт- форум преди две години глинен човек. Котараците дори не си направиха труда да се изнесат, а дружелюбно завъртяха опашки.

Арт група "Дупини" събужда Старата поща във В. Търново за месец
netinfo

До 3 септември третият етаж на Старата поща ще трябва да бъде изчистен и подреден за предстоящия Минифестивал за съвременното изкуство. Определено художниците и студентите, които го организират ще имат много работа.

 

Арт група "Дупини" събужда Старата поща във В. Търново за месец
netinfo

Построената по проект на архитект Белковски през 1934 г. сграда от 2005 г. е затворена от собственика Български пощи и е в много лошо състояние. На практика за нея времето е застинало, заедно със стрелките на часовник, спрял на 11:24 часа, неизвестно на коя дата.

Арт група "Дупини" събужда Старата поща във В. Търново за месец
netinfo

Прозорците на помещенията са изпочупени, контактите изкъртени, няма ток и вода, боята е олющена и виси от стените на огромни люспи. За прахоляка и боклуците, които се търкалят из помещението, е излишно да се говори. Сред тях обаче направи впечатление старинен радиограмофон.

Арт група "Дупини" събужда Старата поща във В. Търново за месец
netinfo

Собственикът е поискал от организаторите на културния форум да обезопасят максимално сградата и те ще го направят. Минифестивалът за съвременно изкуство "Старата поща" ще се проведе с подкрепата на Община Велико Търново, която финансира проекта на творците със 7720 лева.

Арт група "Дупини" събужда Старата поща във В. Търново за месец
netinfo

Инициативата ще протече от 3 септември до 3 октомври, като включва детска творческа работилница, дебат за Бронзовата къща, студентски конкурс за скулптура, уъркшоп за културни политики и няколко изложби. Проектът ще стартира в началото на септември с постоянната изложба „Дупини”. Тя ще представи произведения, правени по време на всичките 10 пленера, които творческата група е организирала досега. В експозицията ще бъдат показани и две работи на Антонио Манфреди, който е директор на Музея за съвременно изкуство в Неапол и преди няколко месеца започна да гори картини от неговата колекция в знак на протест срещу орязаните субсидии за културния институт. Търновските художници също подкрепиха акцията на Манфреди, като запалиха свои творби пред паметника на Асеневци. На 6 септември ще бъде открита детската творческа работилница на тема „Комуникацията", водена от Катерина Милушева. В ателието малките художници ще трябва да нарисуват картина по темата: "Имало някога ... едно хартиено писмо запечатано в хартиен плик. Било необикновено защото...".

Паралелно с децата ще работят и студенти от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Техният проект е наречен "Майстор, калфа и чирак". Осем студенти ще се борят за участие в студентски скулптурен симпозиум в Южна Корея. Проектът „Старата поща или съвременните средства за комуникация" също е част от минифестивала. Утвърдени автори от България, Испания, Франция, САЩ, Швейцария и Нидерландия ще дойдат във Велико Търново, за да превърнат пространството на Старата поща в място за съвременно изкуство. Те ще творят във всички съвременни жанрове на изкуството със съдействието на фондация “Гауденц Руф”.

За 18 септември пък е планиран уоркшоп за културни политики, насочен към представители на общината, културния сектор и гражданите. Темата на разговора е свързана с необходимостта от гражданско участие в създаването и прилагането на местни и регионални културни политики. И още една дискусия ще има по време на фестивала. Тя ще бъде на 20 септември и е свързана с Бронзовата къща, която Пламен Деянов иска да изгради във Велико Търново. Три дни по- късно ще бъде презентиран филм на Георги Василев за фестивала в Габровци и каталога на събитието.

Художниците са предвидили представяне пред широка публика на идеята за „Европейска столица на културата" и цялата процедура по избора, както и презентация на два фестивала. Единият се нарича „Видеохолика" и е видео арт форум с международно участие. „Водна кула арт фест" е другата инициатива, която ще показва съвременни тенденции в експерименталните визуални изкуства от цял свят. На 3 октомври е прожекцията на филма „Пътешествие между два филма" и премиера на книгата на Рангел Вълчанов "Ура! Най-после и онемях!" с участието на автора.