156 местни фирми вписани в регистъра на строителите
156 местни фирми вписани в регистъра на строителите / netinfo

156 строителни фирми от Великотърновска област са вписани в единния регистър на Камарата на строителите в България, съобщи Стоян Стоянов, председател на областното представителство на Камарата на строителите в България. Изграждането на подобен регистър бе заложено в приетия в края на миналата година Закон за Камарата на строителите. Нормативната уредба защитава интересите на възложителите и потребителите на строителни услуги. В национален мащаб към момента в регистъра са вписани 4785 строителни фирми.

Сред изискванията за вписване в регистъра са липса на данъчни задължения, платени осигурителни вноски и фирмата да не е обявена в несъстоятелност. Също така фирмите трябва да разполагат с необходимото оборудване за строителни и монтажни работи, персоналът да е назначен по трудови договори и да има професионални застраховки.

Фирмите, които не са вписани в регистъра, нямат право да осъществяват строителна дейност на обекти от 1-ва до 5-та категория. Те могат да строят само временни и спомагателни постройки.

От края на септември е в сила Етичен кодекс и Правилник за работа на строителя, а 5-членна комисия на национално ниво ще следи за тяхното изпълнение. Ако фирми работят в нарушение на изискванията на Закона за строителството и не са вписани в единния регистър Комисията по професионална етика може да им наложи парични санкции или дори да им отнеме лиценза, обясни Стоян Стоянов.