101 гайди огласят Арбанаси за Гергьовден, 20 000 души чакат за събора на овцевъдите
101 гайди огласят Арбанаси за Гергьовден, 20 000 души чакат за събора на овцевъдите / Дарик нюз, архив
101 гайди огласят Арбанаси за Гергьовден, 20 000 души чакат за събора на овцевъдите
53025
101 гайди огласят Арбанаси за Гергьовден, 20 000 души чакат за събора на овцевъдите
  • 101 гайди огласят Арбанаси за Гергьовден, 20 000 души чакат за събора на овцевъдите

Между 15 000 и 20 000 души се очаква да се съберат в събота и неделя в района на "Петропавловския манастир" и Арбанаси, за да видят първия по рода си у нас събор на овцевъдите в България. Това съобщи Симеон Караколев- председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, която организира събитието.

Над 450 агнета, кочове и овце, над 150 кучета от различни породи, както и десетки коне ще бъдат представени на изложението по Гергьовден.

В над 30 шатри посетителите ще могат да опитат и да си закупят продукти от овче мляко. Ще бъдат показани народни носии от различните краища на страната, чанове, звънци, хлопки, ножове, овчи и агнешки кожи, козяци, черги, китеници, конски амуниции и сувенири. Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете, а в специално разположена минимандра ще проследят пътя за направата на сиренето. Организаторите предвиждат и състезания по доене и стрижене на овце, като първите трима в двете дисциплини ще си поделят награден фонд от по 900 лева. Допълнителна атракция за посетителите ще бъдат демонстрациите на прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Желаещите ще могат да пояздят, да се повозят на файнтони и римски двуколки, както и да се позабавляват в лунапарк.

По време на откриването, което започва в събота в 10, 30 ч. хората ще чуят и видят 101 гайдари от Калофер и овчарски песни и танци от Родопите.

Очаква се сред гостите да бъде земеделският министър Мирослав Найденов, депутати от Комисията по земеделие към народното събрание, областният управител, кметове на общини. Специална група от българската общност в Румъния също пристига на събора.

В 20 часа започва вечерно шоу с участието на Ивана и актьорите Краси Радков и Виктор Калев. За зрителите са подготвени 1 300 места.

В неделя по програма ще има аукцион на изложените животни, конкурс за най- добре приготвено сирене,  фолклорна програма с участието на оркестър "Канарите", народната певица Ана Борисова, Северняшкия ансамбъл...Ще се завъртят и 30 чевермета.

Върху 30 декара е разположен събора, обясни още Симеон Караколев. От двете страни на шатрите са предвидени паркинги за на около 3 000 леки автомобила. Достъпът ще бъде от към Арбанаси, Шереметя и Лясковец. През двата дни от 8, 30 до 18, 30 часа пътя, който свързва Арбанаси и Шереметя ще бъде отворен само за посетители на събора. Гостите на "Петропавловския манастир" ще достигат до него само от към Лясковец, уточни още Симеон Караколев.

Повече за готовността на организаторите в навечерието на събитието чуйте в звуковия файл.