Жителите на Приморски масово недоволни от инфраструктурата
Жителите на Приморски масово недоволни от инфраструктурата / DarikNews.bg, архив

Почти 60 процента от жалбите, постъпили в „Приморски“ за първите пет месеца на годината, са свързани със състоянието на инженерната инфраструктура. Следват ги състоянието на уличното осветление – 18% и поддържането на зелената система – санитарна сеч, залесяване, косене на тревните площи. Освен на посочените писмени сигнали и жалби, на служителите често се налага и бърза реакция на устна информация за възникнали проблеми, съобщават от районната администрация.

Особена чувствителност на гражданите се забелязва по отношение на незаконното строителство. Това е и причината в Направление „Строителен контрол” да бъдат обработени 563 преписки. Други 837 документа са обработени от Направление „Екологичен контрол”  към същата дирекция.

Друг, наложил се модел, за информация за проблемите и връзка с гражданите е системата на Aktiven.bg. Така, ако в периода август – декември 2013 г. чрез нея в Район „Приморски” са постъпили 34 сигнала и запитвания, то само за първите 5 месеца на 2014 г. сигналите са вече 113. Най – много са подадените сигнали, свързани с нарушения на пътните настилки – почти 40 %, следвани от липсата на осветеление – 16 %, поддържане на зелените площи и състоянието на детските площадки и обществени градинки – 14%,  сигнали за незаконно строителство – 8 %, неправилно паркирани  и изоставени автомобили, бездомни кучета, нарушаване на обществения ред.

За първите 5 месеца на 2014 година кметът на Район „Приморски” Петя Проданова е провела 17 приемни за граждани. Най – често поставяните проблеми, почти 50%, са свързани с незаконното строителство на постройки от различен характер, огради и имоти по Параграф 4, издаване на документи за търпимост, междусъседски спорове... Друга голяма група повдигнати въпроси засягат подобряването на пътната инфраструктура, озеленяването, облагородяването на кътовете за отдих като детски площадки и спортни съоръжения. В приемните дни се търси и съдействие за настаняване в общински жилища, промени в адресната регистрация, социално подпомагане

От началото на годината в района са реализирани 12 обекта на обща стойност 3 486 883 лева: основните ремонти на бул. „Цар Освободител”,  ул. „Брегалница”, пътния участък към плажа на спирка „Почивка”, ул. „Тракия” в частта и от бул. „Цар Освободител” до ул. „Дойран” като тук беше подменена и канализацията; текущи ремонти  и рехабилитация на уличната мрежа на повече от  2400 кв.м; ремонт на основната улица в Селищно образувание / СО / „Добрева чешма”; основен ремонт, който способства за нова организация на движението в карето на улиците. „Брегалница”, „Дойран”, „Илинден”, „Битоля” и паркинга пред ДКЦ 4 и Спешния център; ремонт на подлези; ремонт на паметника на френските войни; текущи ремонти на площадки за игра на открито.