Заради инфлацията дават още пари на завода за боклук
Заради инфлацията дават още пари на завода за боклук / Дарик Варна, архив

Да бъдат заложени 330 хил. лв. към разходите на Завода за преработка на отпадъци като средство за обезпечаване на инфлационния индекс, решиха съветниците от комисията по благоустройство и комунални дейности. В случай, че инфлацията надхвърли 4 на сто, парите ще бъдат използвани. Ако това не се случи, те ще бъдат преразпределени при актуализацията на бюджета, обясни шефът на дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова.

Рамката на план-сметка „Чистота“ за 2013-та година няма да бъде променяна. Средствата ще бъдат пренасочени от внесен данък ДДС от приходната част към разходите на завода. Така те от предвидени 7 900 000 лв. те ще станат 8 230 000.

Всяка година във Варна се изхвърлят 10 хиляди тона листна маса, разкри пред колегите си съветникът Янко Станев. Той призова да се помисли по въпроса дали е по-изгодно шумата да се извозва в завода, или в депото за отпадъци в село Въглен. За целта трябва да се направи финансов анализ, коментира той. Според Станев вариантът с преработването в завода е по-удачен, за да не се натоварва сметището, чиито капацитет е на изчерпване.