Заради екоминистерството евродепутат се срамува, че е българка
Заради екоминистерството евродепутат се срамува, че е българка / netinfo
Срамувах се, че съм българка по време на посещението си в Министерството на околната среда и водите с колегите от европейската комисията по петициите. Това заяви във Варна евродепутатът от ГЕРБ Душана Здравкова. Според нея чиновниците в министерството нямат информация какво се случва в държавата. Все едно говорихме на два различни езика с марсианци, които лъжеха откровено, описа визитата Здравкова. Българските чиновници се опитвали да убедят евродепутата Дейвид Хамърщайн, който ги критикувал за липса на ОВОС на много от строежите, че нямало такива проблеми и подобни случаи били редки изключения. От министерството се оправдали, че не са запознати с петиции на екозащитниците за незаконното строителство. При подобно отношение не виждам как могат да бъдат взети някакви мерки за опазването на околната среда, смята Здравкова.

Нейният колега от комисията по петиции Дейвид Хамърщайн, който се оплака, че е платил 105 лв. за такси от летището до центъра в София, имал намерение да вкара за гласуване в Европейския парламент специална резолюция срещу България. Това евентуално би станало след излизането на доклада на комисията за визитата у нас, който се очаква да е готов до няколко седмици. Членовете й, които заявиха, че са останали шокирани, ще настояват за среща с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас. Не е изключено и да поискат започване на наказателни процедури срещу България заради нарушенията, които са констатирали. Това ще доведе до огромни глоби, които могат да бъдат избегнати, ако накараме правителството да работи, добави Здравкова. Тя даде за пример Гърция, която е била санкционирана неотдавна с по 6 000 евро на ден заради изхвърлени в морето пластмасови бутилки.

Сред разгледаните от комисията към Европейския парламент петиции е била и тази на роднините на моряците от кораба „Хера”. Те обвиняват българските власти в нехайство при установяване на причините за трагедията и при спасителните операции. Отговорът на министъра на транспорта Петър Мутафчиев пред евродепутатите бил, че правителството няма право да разследва инцидента, тъй като става въпрос за кораб, плаващ под чужд флаг в чужди териториални води. Въпреки общата петиция семействата на моряците не били единни помежду си. Според Здравкова разследването за „Хера”, което продължава вече почти пета година, трябва първо да приключи и след това семействата да предявяват различни претенции към държавата. Европейският парламент можел да накара български власти да завършат с разследването на инцидента.