Започва укрепването на свлачището “Трифон Зарезан”?
Започва укрепването на свлачището “Трифон Зарезан”? / netinfo
Най-рано в края на тази година ще започнат укрепителните работи на свлачището в местността "Трифон Зарезан". Това съобщи във Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски след среща с граждани, чийто имоти се намират в свлачищната зона.

Според данните на специалистите, земните маси в района на "Трифон Зарезан" започват да се движат на дълбочина 47 метра. Общият диаметър на опасната зона е 70 дка. От тях 35 са на сушата, другите 35 са в морето. Михалевски уточни, че до края на този месец всеки един от собствениците на имоти в района ще получи разяснителна информация какви действия ще предприеме Министерството на регионалното развитие, за да разреши проблема.

Свлачището на "Трифон Зарезан" не е спирало да се движи. Най-голямото разместване - близо 2 метра за последните 3 години, се наблюдава в горната му част, разкри шефът на "Геозащита" Варна Йордан Йорданов.

Проблемът в свлачищната зона се задълбочава заради липсата на канализация и качествена ВиК мрежа в района над Свободния университет. Дъждовете също усложняват ситуацията, заяви Живко Жечев, председател на Инициативния комитет на живущите в региона. Според Жечев, в района живеят около 60 семейства. Всяко от тях е съгласно да се укрепи свлачището и да се реши проблемът, който съществува от 2005 година.