Забраната за пушене на закрито - във Варна само на хартия
Забраната за пушене на закрито - във Варна само на хартия / netinfo
Забраната за пушене на закрито - във Варна само на хартия
80582
Забраната за пушене на закрито - във Варна само на хартия
  • Забраната за пушене на закрито - във Варна само на хартия

Забраната за пушене на закрито масово се нарушава във Варна. Изводът е на обикновени посетители на заведения, които не желаят да се примирят с цигарения дим около себе си, както и на организации, борещи се срещу нарушителите. Признават го и  институциите, които трябва да следят дали се спазва законът.

Задължение да следи дали се пуши на закрито има Регионалната здравна инспекция във Варна. Проверките се правят по предварително изготвени графици, както и по постъпили сигнали, обясни пред Дарик д-р Юлия Витлянова, началник на отдела за профилактика на болестите и промоция на здравето в РЗИ.

„Сигнали получаваме най-често по електронната поща. Също така имаме телефон със секретар, който ги записва. Реагира се на всеки получен сигнал, но не задължително веднага, тъй като ние не сме Спешна помощ. Инспекторите излизат на проверки докато се получават сигнали, но всички постъпили се отработват“, увери тя.

Приоритетно се проверяват обекти в рискови райони, за които има много и повтарящи се сигнали. Инспектират се както централни, така и квартални заведения, които се посещават в и извън работно време, а обектите с нощен режим се проверяват съвместно с полицията. Именно там инспекторите откриват най-много нарушения.

Д-р Витлянова твърди, че забраната масово се е нарушавала през студените месеци, а със затопляне на времето сигналите значително са намалели.

Според много варненци обаче в града се пуши масово на закрито, както през студените, така и през летните месеци. Един от тях е Димитър Колев, който от влизане в сила на забраната се бори за правото си да диша чист въздух в заведенията.

„И в „Sing it”, и в „Musika-E”, и в „Happy”, и в „Penchis bar“ се пуши поголовно. Пращал съм сигнали и снимки до РЗИ - Варна, до Министерството на здравеопазването, до гореща линия за тютюнопушене на закрито. Отговорите са проформа. Казват, че са направени проверки, но не е установено нарушение, което направо е смешно, тъй като аз съм им изпращал снимки да видят как хора пушат в заведенията необезпокоявани. За мен поне или става дума за корупция, или за явно нежелание за контрол“, коментира пред Дарик Димитър.

Забраната за пушене на закрито  във Варна само на хартия
netinfo

Сигнали за над 30 варненски заведения, работни места и обекти, където се пуши активно, е получила коалицията „За живот без тютюнев дим“, коментира пред Дарик д-р Гергана Гешанова – координатор на организацията.

„Във Варна има заведения, за които получаваме постоянно сигнали, че се пуши спокойно. Всички ги изпращаме до РЗИ. Оттам уверяват, че всички те са проверени. Не знам по кое време проверяват, или по някакъв начин се пречи на обективната проверка, но не за всички сигнали имаме потвърждение, че се пуши“, обясни тя.

Масова практика е  дори в заведения, където е посочено, че пушенето е забранено, да не се отказват пепелници на клиентите. Управители пък стигат дотам, че при направена забележка за пушене на закрито, обясняват без притеснение, че си „плащат където трябва“ и няма да имат проблем, разказа Димитър, според когото правата му на непушач са силно накърнени.

„Спазвайки закона ние не сме желани в заведенията. Не искам да се връщам в недалечното минало, когато имаше разделение на пушачи и непушачи, и ние непушачите бяхме заврени винаги около входовете, тоалетните, тъмни, мръсни и студени стаички. Фактите в момента са такива“, твърди варненецът.

Забраната за пушене на закрито  във Варна само на хартия
netinfo

Много често съставените актове за нарушения не могат да влязат в сила заради вратички в закона, от които се възползват нарушителите, обясни д-р Гешанова

„Актовете на инспекторите от РЗИ падат при много странни обстоятелства – че не било доказано, че се пуши тютюн, или пък актът е направен на управителя на заведението, а по закон подлежи на наказание само човекът, който пуши. С други думи се използват най-различни вратички, за да не се спазва законът“, посочи тя.

При установени нарушения актове се пишат и на клиенти, и на собственици на барове, ресторанти и дискотеки, увери д-р Юлия Витлянова.

„Клиентите са по-агресивни. Когато инспекторите са на проверка, дори в присъствие на полицаи, обикновено не искат да си дават документите, мачкат документацията. Когато са нощни проверките те са под влияние на алкохол и на други психоактивни вещества и се стига до конфликтни ситуации“, разказа специалистът.