Вече обезщетяват потърпевшите от голямата ВиК авария, искат куп документи
Вече обезщетяват потърпевшите от голямата ВиК авария, искат куп документи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Потърпевшите от голямата ВиК авария, които миналата седмица три дни останаха без вода, със сигурност ще бъдат обезщетени. За да им бъде изплатена неустойка обаче, те ще трябва да представят редица документи.

Шефът на „Водоснабдяване и канализация” инж. Веселин Русев е издал заповед на потребителите от  кв. „Виница” и местностите „Траката”, „Евксиноград”, „Манастирски рид” и „Ален мак” да се изплати неустойка в размер на 10% от юнската им сметка за вода. Абонатите трябва да внесат в деловодството на дружеството или да изпратят по пощата заявление за изплащане на сумата, което да е придружено с копие от платена фактура за вода за юни. Крайният срок за подаване на документа е 20 август. В него потребителите трябва да посочат точен адрес, телефон и e-mail за обратна връзка.

Заявлението ще бъде разгледано от ръководител отдел „Инкасо” на ЕТР-Варна или от организатор инкасо група „Инкасо-Св.Св.Константин и Елена”. Той ще провери дали имотът попада в засегнатата от аварията територия. Ако всички условия са изпълнени, незабавно се изчислява паричната равностойност от 10% от юнската сметка за вода. Неустойката се изплаща веднага въз основа на разходен касов ордер от касата на ВиК на ул.Прилеп № 33, Централно управление. Парите се дават лично на абоната, подал заявлението, или на посочена в документа банкова сметка.

Пред дружеството потребителят трябва да се легитимира с копие от лична карта, от която да става ясно, че постоянният му адрес е на територията на ВиК аварията. Друго изискване е да носи със себе си и копие от нотариален акт, с който да докаже, че е собственик на имота от засегнатите местности. Абонатът е длъжен също да представи копие от платена фактура за вода за юни, удостоверяваща, че той е титулярът на партидата, по която се води отчетът за ползвани ВиК услуги в имота. Копията на трите документа могат да се направят безплатно на място в дружеството.

В случай че заявлението се подава от пълномощник, той трябва да се легитимира с изрично пълномощно, копие от което се прилага към заявлението. При получаване на парите за неустойката абонатът е длъжен да покаже лична карта или изрично пълномощно (оригинал или заверен за вярност препис), което се предава на касиера на дружеството.

Заявления, които не отговарят на изискванията или са подадени след 20 август, няма да бъдат разглеждани. Неустойки ще се изплащат до три дни от получаване на заявлението, придружено с всички необходими документи, изтъкват от водното дружество.

Миналия понеделник хиляди варненци и туристи останаха без вода. Безводието, продължило до четвъртък сутринта, бе заради авария в магистралния водопровод „Варна-Златни пясъци”. От ВиК обясниха забавянето с това, че тръбата, полагана през 1955 г., е аварирала в частен имот и собственикът е отказал достъп на тежката техника.