Вече изслушат жители на Виница за проблеми
Вече изслушат жители на Виница за проблеми / netinfo
Предстои подписването на заповед за сформирането на комисия, която ще приема и анализира сигнали и жалби на жителите на Виница. Комисията ще бъде създадена предвид големия брой оплаквания на жители на варненския квартал. Това съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов, който в четвъртък се е срещнал с местната общественост.

Комисията ще изслушва жалби на граждани от местностите “Добрева чешма”, “Телевизионна кула, “Перчемлията” и “Ален мак”. В състава й ще има представители на Общината, Областна управа, Общинския съвет, Общинска служба “Земеделие и гори”, както и представител на местната общественост. Специалистите ще приемат жалби всеки ден от 1-ви до 20 септември, като по необходимост този преиод ще бъде удължен, заяви Йорданов.

След приключване на работата, комисията ще изготви анализ за състоянието на "Виница" и необходимите действия, които трябва да се предприемат за решаването на проблемите там. Ще бъде събирана и информация за извършените от длъжностни лица нарушения.

448 000 лева ще струва реализацията на проекта за осветление на квартала, съобщи кметът Йорданов. По думите му от общината ще направят всичко възможно средствата да бъдат осигурени следващата година. За изграждането на пътя от Виница до курорта “Светите Константин и Елена” пък се предвижда да бъдат вложени 743 000 евро по проект, за който общината вече е кандидатствала.

648 хиляди лева общински средства са заделени за изграждането на канализация във Виница. Отделно Общината кандидатства по чуждестранни проекти за отпускане на още около 2 млн. лева, посочи варненският кмет.

Ще бъде подобрена и системата на сметопочистване в квартала, каза още Йорданов и поясни, че в едномесечен срок сметопочистващата фирма “Адиан” трябва да закупи и постави за своя сметка 40 нови контейнера за смет тип “бобър”.

При проверка е било установено, че в квартала липсват част от предоставените за ползване 2750 поцинковани кофи за смет, посочи варненският кмет.

Засилва се и полицейското присъствие във Виница. По искане на кмета и по заповед на и.д. директор на РДВР-Варна комисар Веселин Петров варненският квартал ще бъде включен в маршрута на един от полицейските патрули. За реда и сигурността там ще бдят и два патрула на моторизираното полицейско звено "Сигма".