/ Христо Гатев
Варненските полицаи излизат на протест, след като на 5 юли исканията им бяха обявени на голям национален митинг в София. Служителите на реда настояват за по-високо заплащане, спешни промени в Закона за МВР на първо време и изцяло нов закон догодина.

Синдикатите в МВР обявиха протестна готовност малко след встъпването в длъжност на новото правителство. Последваха преговори между тях и ръководството на ведомството, при които бяха обещани нови униформи, а също така бе прието на полицаите, които не са получили униформи, да им бъдат изплатени парични компенсации.
 
По искането за поне с 15 на сто по-високи заплати така и не бе постигнат консенсус. Според вътрешния министър Валентин Радев този ход не може да бъде предприет в рамките на бюджета за тази година.

Служителите на Варненския затвор подкрепят исканията на работещите в МВР за по - високи заплати и изработването на нов Закон за МВР. В знак на съпричастност те ще заявят категоричната си подкрепа срещу влошения социален диалог в МВР и ще се включат в протеста на колегите си от Варна.

След Варна регионалните протести на полицаите ще продължат в Бургас, Благоевград, Перник и други градове.