Варненска премиера на „Възвишение” от Милен Русков
Варненска премиера на „Възвишение” от Милен Русков / http://azcheta.com

„Възвишение“ среща читателя с двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – малко революционери, малко разбойници, които участват в Арабаконашкия обир, откъдето започват множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – „конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка“, по израза на Стоян Заимов. Всичко това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

„Най-сетне! Милен Русков написа роман с българска тема. И то какъв!”, отбелязва проф. Светлозар Игов. И добавя: „Увлекателно-драматичен сюжет, уникални като художествени образи герои, майсторско сказово разказване, трагика и хумор – новият роман на Милен Русков е ключ към философско-историческите и народопсихологически проблеми на възходите и провалите на българина и българската общност в техните исторически пътища и безпътици.”

Миглена Николчина уточнява: „Както и в другите си романи, Милен Русков върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен, първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха – онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме.”

Възторжено се изказва за „Възвишение” и Ани Илков: „Книги като тези на Милен Русков нито се пишат лесно, нито се появяват често в България, а сигурно и навсякъде.” „Иронична, плътна, с богат език, въобще истинско постижение на българската литература”, обобщава Митко Новков.

Романът ще бъде представен на 2 август от 20.00 ч. в Арт салона на Радио Варна  от издателката Божана Апостолова, авторът Милен Русков и Виолета Тончева.  „Възвишение” е една от най-ярките книги в съвременната българска литература, която взривява клишираните представи за българското Възраждане и очарова с неподражаемия си стил и език. Романът е отличен с наградата „Златен век“ на Министерство на културата (2012) и Националната награда за литература „Христо Г. Данов“ (2012).
Събитието е част от културната програма на Алея на книгата – Варна 2013.

Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. , завършва Българска филология през 1995 г. в СУ “Св. Климент Охридски”, пише и превежда от английски. Автор на три романа, всеки от които е удостоен с различни литературни награди. „Джобна енциклопедия на мистериите“ (София, 2004) - награда „Южна пролет“ за литературен дебют; „Захвърлен в природата“ (София, 2008) -  Награда „ВИК“ за Роман на годината (2009) и „Възвишение“ (София, 2011) - Награда „Златен век“ на Министерство на културата (2012) и Национална награда за литература „Христо Г. Данов“ (2012).