Варна ще отбележи Деня на бащата
Варна ще отбележи Деня на бащата / sxc.hu

Варна също ще отбележи Деня на бащата. От 15:00 до 18:00 часа в Морската градина, на алеята над Летния театър (до шадравана с жабките), децата ще могат да изработят своите глинени послания към татковците си, да се снимат с тях като супергерои, да се запознаят с Флашко – герой на Националния център за безопасен интернет.

Инициативата е по повод Деня на бащата, който в над 30 страни се отбелязва през третата неделя от юни. На този ден се изразява любов и привързаност не само към бащите, но и към всички мъже, които полагат грижи за децата – дядовци, чичовци, други роднини или наставници.

Идеята за празника води началото си от древна легенда, разказваща как в развалините на древен Вавилон малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща. Така се създала традицията да има специален ден за почит към бащите и техния принос за здравето и благосъстоянието на детето.

Организатори на днешната проява в Морската градина са общинската дирекция „Превенции“, а Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация „Родители“, Фондация „Бащи за отговорно родителство“, Асоциация „Детство с тати“, Сдружение „Член 24“, Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).