Варна показва в София 100 морски картини
Варна показва в София 100 морски картини / снимка: live.varna.bg

Повече от 100 картини на ненадминатия майстор на морския пейзаж Георги Велчев ще бъдат показани в Националната галерия - Двореца, в центъра на София. Изложбата ще бъде експонирана в залите на първия етаж от 14-ти юли до 28-ми август, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие" на Община Варна.

Платната на талантливия художник ще бъдат обединени с мотото „ Георги Велчев - класик на морския пейзаж" и ще се представят от Националната галерия, Художествената галерия „Борис Георгиев" - Варна, и нейния филиал Художествен музей „Георги Велев".

Художникът остава малко известен почти до края на ХХ век. С възстановяването на музея на Георги Велчев във Варна през 1996 г. започва по - активното популяризиране на неговото творчество. Изложбата в Националната галерия е първото мащабно представяне на художника в София след неговата смърт през 1955г. , обясниха от общинската дирекция „Култура и духовно развитие".

Георги Велчев е бил горд, доблестен и свободолюбив човек, непреклонен и откровен в изразяването на възгледите си. Високоинтелигентен, а и нескриващ склонността си към бохемско поведение, той е предизвикал върху себе си тежки обвинения от страна на тоталитарната власт след 1944 г. Оказва се неразбран и отхвърлен от онова общество и умира беден и изоставен на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст.