/ DarikNews.bg, архив
Варненска област е на трето място в страната по произведен брутен вътрешен продукт, след столицата София и област Пловдив. По окончателни данни произведеният брутен вътрешен продукт във Варненско  през 2016 година е 6 089 млн. лева, информират от Териториално статистическо бюро Североизток.

На човек от населението в региона се падат 12 879 лв, при 13 206 лв. за страната. С най-високо ниво на БВП на човек от населението е столицата София с 28 465 лева.

Създадената през 2016 г. брутна добавена стойност в област Варна възлиза на 5 254 млн. лв., което е с 2% повече спрямо 2015 година. С най-голям дял са дейностите в сектора на услугите, следвани от индустриалния сектор и аграрния сектор.

НСИ

Изследването се провежда регулярно от 1996 година. Динамичните редове от данни по показатели са налични в интернет страницата на НСИ в рубриката Макроикономическа статистика - Брутен вътрешен продукт (www.nsi.bg). Резултатите от изследването са окончателни и се основават на годишните изчерпателни изследвания в областта на икономическата статистика, както и въз основа на актуализирана статистическа и административна информация - информация за данъци, субсидии, платежен баланс и други.