Учат на етническа толерантност аксаковски ромчета
Учат на етническа толерантност аксаковски ромчета / снимка: Община Аксаково

Над 200 деца от аксаковското село Изворско и от голямата община ще бъдат обхванати по проекта „Ръка за ръка, с поглед към света“. Целта е с европейско финансиране в размер на над 110 хил. лв. да се постигне образователна и социална интеграция на учениците от етническите малцинства. Срокът на изпълнение е 16 месеца – от март тази година до юли 2014-та.

От администрацията на Аксаково решили да напишат проекта, тъй като в общината има райони изцяло с ромско население, което трябва да бъде интегрирано. За целта децата трябва да бъдат изведени от средата, обясни ръководителят на проекта Нели Петрова. Той съдържа няколко модула – информационни технологии, как да пазим природата, модерни танци, фолклор, екскурзии.

На всеки два месеца учениците ще провеждат разходки сред природата и ще бъдат приучавани към етническа толерантност. В края на проекта се предвижда и провеждането на общински фестивал. С част от отпуснатите пари е закупено оборудване, което да обогати базата на училището в Изворско. Всички преподаватели, които ще работят с децата, ще преминат специално обучение. В заниманията ще се включат учители от Общинския детски комплекс и педагози от селото.

Община Аксаково приключва работа по проекта „Създаване на партньорства за по-добро управление“, разкриха още от администрацията. Стойността му е над 430 хил. лв. Финансирането отново е 100 процента европейско. Партньор по проекта е испанската община Игуелада. Целта е била повишаване на капацитета на служителите и използване на чуждестранния опит.