Съветници сами си пишат шестици, топят колегите си
Съветници сами си пишат шестици, топят колегите си / Дарик Варна, архив

Матурата за общински съветници приключи, а проверката на писмените работи на „зрелостниците” отне цяла седмица. На изпита, иницииран от вестник „Народно дело” с медийната подкрепа на Дарик радио, се явиха всички 51 избраници на Варна, които вече четвърта година вземат важните за града решения. Оценките бяха поставяни от гражданите, но и от… партийните структури, както се оказа след отваряне на пликовете. Първото впечатление, на което се натъкнаха проверяващите (главните редактори на в-к „Народно дело”, Дарик радио и „Днес +”), беше фрапиращата разлика в оценките на неколцина в сравнение с останалите 90% от местните парламентаристи, както и многобройния брой талони с отбелязани шестици за Янко Станев от ДПС и Красимир Симов от партия „Лидер”.

Подробности за резултатите, както и оценките на общинските съветници можете да прочетете ТУК, а ето и изводите на Дарик радио.

На първо място, почти 80 на сто от нашите „зрелостници” отиват на поправителен изпит. Всички те са получили или двойки, или още по-лошо – въобще не са били идентифицирани от гражданите, т.е. срещу имената им е отбелязано „не знам кой е”.

Поправката за двойкаджиите ще се проведе наесен, а датата ще бъде съобщена след броени месеци. Повече от сигурни сме, че някои от настоящите кибици в Общинския съвет няма да бъдат допуснати до поправителния изпит от партийните си централи, а пък онези, които все пак успеят да се доберат до листите с кандидати, ще си останат точно толкова известни за варненската общественост, колкото са и сега.

Второ. Няколко са преписвачите от матурата, но резултатите им няма да бъдат анулирани. За тяхна сметка си остава очевидното, а именно - че са ползвали непозволени средства по време на изпита. Поне различни пликове да бяха купили привържениците на д-р Янко Станев и Красимир Симов…, а то – еднакви, със залепени по един и същ начин марки, с еднакъв почерк написани адресите, а талоните – напълно идентични. Шестици за двамата „отличници”, двойки и „не знам кой е” за почти всички останали. Да, и двамата не заслужават най-безличната оценка, тъй като са достатъчно известни на обществото – все пак Янко Станев е ветеран в Съвета, а Красимир Симов дори му е бил дълги години председател, но толкова много подкрепа чак нагарча.

Едно можем да им признаем на двамата. Техните партийни структури или фен клубове, както искате ги наречете, са най-добре организирани във Варна. Едва ли някой се залъгва, че с подобна организация и Янко Станев, и Красимир Симов ще бъдат общински съветници и след Местни избори 2011.

Сред мобилизираните градски партийни структури е и тази на БСП. Различното при червените е, че те явно са спазили йерархията при поставянето на оценките. Най-много шестици в талоните, изпратени със сигурност от там, има Борислав Гуцанов, градският лидер на партията и бивш председател на ОбС. Партийните му другари са получили най-вече петици, само за проф. Анелия Клисарова са си позволили да напишат и „отличен” тук-там. Всички от БСП обаче минават матурата, двойкаджии няма.

Другите съветници, в чиято подкрепа също има мобилизиран ресурс, но доста по-скромен, са Красимир Маринов и Радослав Коев от „Отечество”.

Трето. Най-многобройната група в ОбС, тази на ГЕРБ, е проспала матурата. Очевидно е, че подкрепа от симпатизанти на управляващите има, но тя е символична. Само десетина са писмата, в които съветниците от ГЕРБ получават много добра или отлична оценка. В техен плюс е фактът, че писмата със сигурност са изпратени от граждани, поне част от тях.

Но. Липсата на достатъчно податели при наличието на толкова много в подкрепа на опонентите говори за високомерие към останалите политически субекти. Ясно е, че „герберите” разчитат на рейтинга на големите си лидери и най-вероятно ще се явят направо на поправка, но някак тъжно е, че варненци все още не им знаят имената.

Господа от ГЕРБ Варна, не подценявайте потенциала за мобилизация на съперниците си! Това може да ви изиграе лоша шега на изпита наесен. Не е хубаво да подценявате и местните медийни инициативи, все пак ние сме тези, чрез които имената ви достигат до хората…

Другата партия, където не са разбрали, че се провежда матура, е „Нашият град”. Нито един от тях не е получил добра оценка, даже напротив – двойките са масови. Единствената утеха е, че много малко хора не знаят кой е лидерът им Неделчо Михайлов. Опитът ни учи обаче, че на „Нашият град” оценки не им трябват. Те разполагат с други средства да получат дипломите си наесен.

Четвърто. Съветниците с най-малко двойки са тези от синия сектор на местния парламент. Ивайло Митковски и Стелиян Севастиянов от ДСБ не се радват на организирано пускане на талони, но получават подкрепа дори и от опонентите си. Крайният резултат за тях може да се нарече задоволителен, очевидно е, че са си научили уроците, поне отчасти.

За още няколко от съветниците може да се направи същият извод – сравнително малко хора не знаят кои са, а доста от опонентите им ги оценяват най-малко със „среден”. Това са Димо Стоев и Тодор Мутафов.

Пето. Интересно е положението при бизнесмените съветници в ОбС. Красимир Узунов и Пламен Андреев от Глас са получили оценки от всякакъв калибър. Те обаче в най-голяма степен могат да се нарекат известни. Почти няма човек, който да е попълнил срещу имената им „не знам кой е”, но повече от ясно е, че известността им не е резултат от работата им в съвета.

Същото може да се каже за Веселин Марешки – третият от милионерите общински съветници. Той обаче почти не е получил нито петици, нито шестици. Любопитното при Марешки е, че докато всички знаят кой е, останалите съветници в неговата група, добрали се до място в ОбС благодарение на неговата кампания, са абсолютно неразпознаваеми. Изводът е повече от ясен – те нямат право на глас, нито на мнение. Каквото каже лидерът им – това се случва, а начинът на гласуване го определя единствено и само той.

И накрая.

„Матура за съветници” в никакъв случай не е представително социологическо проучване. Инициативата на вестник „Народно дело” и Дарик радио е по-скоро медийно намигване към местните политици. Целта ни беше да проверим доколко партийните структури са готови за битката наесен; кои от съветниците са се взели прекалено насериозно; на кои не им пука; колко от тях са просто пълнеж…

Може и да не сме направили представително проучване обаче, но общият резултат от изпита на общинските съветници е повече от реален. Поне според нас е така. Защото средната аритметична оценка на всичките 51 „зрелостници” е по-нисък от „среден 3”. Това е крайната оценка за работата на Общинския съвет във Варна.

Някой може ли да оспори това?