Свършиха парите за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата
Свършиха парите за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата / varna2019.bg

Отпуснатите от бюджета на Варна 500 000 лв. за кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. са похарчени и надхвърлени с над 3000 лв. Това заяви на днешното заседание на комисията по култура директорът на дирекция „ Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева.

От информацията, която тя предостави на общинските съветници, стана ясно, че за момента няма средства за посрещането на шестчленната делегация с представители на журито, която ще пристигне във Варна на 31 август. На 1 септември, в рамките на 8 часа, делегацията ще разгледа града и ще се запознае обстойно с постигнатото до момента и предимствата на кандидатурата на Варна.

„Търсим различни начини за финансиране и намиране на средства за посрещането на делегацията. Няма да оставим гостите, но за момента все още не е ясно от къде ще дойдат парите“, обясни Йовчева.

Съветниците от ресорната комисия поискаха пълен отчет от дирекцията по култура за изразходените средства за кандидатурата на Варна, както и всички консултантски договори, които са сключени от началото на годината. Отчетът трябва да е готов до следващото извънредно заседание на комисията във вторник.