Свлачище бави откриването на модерния онкоцентър във Варна
Свлачище бави откриването на модерния онкоцентър във Варна / Sofia Photo Agency, архив
Свлачище бави откриването на модерния онкоцентър във Варна
64944
Свлачище бави откриването на модерния онкоцентър във Варна
  • Свлачище бави откриването на модерния онкоцентър във Варна

Свлачище бави откриването на супермодерния онкологичен и лъчетерапевтичен център на болница "Св. Марина". Свличането на земни маси се е активизирало в хода на строителството около мястото, на което се изграждат бункерите за линейните ускорители. Това обясни пред Дарик шефът на лечебното заведение проф. Жанета Георгиева. „Свлачището първо трябва да се укрепи. Проведохме обществена поръчка и има избран изпълнител“, уточни проф. Георгиева.

Забавяне има и заради изграждането на трети бункер. Първоначалните планове бяха центърът да разполага с два линейни ускорителя, купени с част от 18-те милиона лева, отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие“. Впоследствие правителството реши да отпусне допълнителни 7 млн. лева за покупката на трети ускорител с радиохирургия.

„Това наложи изграждането на още един бункер, което удължи срока на откриването. Иначе сградата е готова, проведена е и обществена поръчка за обзавеждането“, добави шефът на лечебното заведение.

Като се изключат непредвидените обстоятелства, градежът на мегацентъра върви по план и в поставените срокове, каза проф. Георгиева. „В сравнение с всички останали болници, които работят по проекта на оперативната програма, нашият обект се движи с най-бързи темпове“, отбеляза проф. Георгиева.

Медикът обясни, че линейният ускорител с радиохирургия е вариант на кибернож от най-ново поколение. Апаратът служи за безкръвно третиране на някои видове тумори. „Този ускорител дава възможност за лечение, каквото до момента в България не се извършва. Пациентите пътуват в чужбина – главно в Турция, където на много високи цени се предлага такова лечение. С този линеен ускорител, който е по-добра модификация на киберножа, слагаме край на пътуването на хората за радиохирургия“, поясни специалистът.

Шефът на болница „Св. Марина“ заяви, че веднага след изграждането на бункерите двата линейни ускорителя от оперативна програма „Регионално развитие“ ще бъдат доставени. Победител в обществената поръчка за скъпата апаратура е американската компания "Вариан".

Вече има обучен екип, който да работи с модерната техника. „В момента в Швейцария се обучава единият от лъчетерапевтите. Шефът на отделението по лъчетерапия пък е в Лондон и тя се обучава, включително за радиохирургия. Освен това сме осигурили от швейцарски специалисти училище на място с линейните ускорители. Желание да дойдат и да обучават специалистите ни са заявили и професори от Германия. Мисля, че в момента, в който бъде монтирана  апаратурата, няма да има проблем да стартираме“, добави професорът.

Тя изрази надежда до края на годината новият център да отвори врати.