Синдикалисти внесоха сигнал в прокуратурата срещу новия шеф на ВиК
Синдикалисти внесоха сигнал в прокуратурата срещу новия шеф на ВиК / Sofia Photo Agency, архив

Синдикалисти внесоха сигнал в Районната прокуратура във Варна срещу новоизбрания шеф на ВиК Пламен Стоянов. Те твърдят, че управителят на дружеството е декларирал неверни данни, с което е нарушил българското законодателство.

В рамките на половин година Стоянов двукратно е обявил, че не извършва търговски сделки, не е съдружник, не заема ръководна длъжност в други дружества. Проверка в Търговския регистър обаче показва, че по това време той е бил управител и собственик на капитала на едноличните дружества „МИПС” и „ПСМ-Транспорт”, както и член на Съвета на директорите на „МИПС-Инвестмънт”.

„Стоянов съзнателно два пъти е декларирал неверни обстоятелства, с което грубо е нарушил законите на страната ни. Считаме също, че не упражнен нужният контрол от страна на държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие, освен ако това не е сторено умишлено”, се казва в сигнала, подаден от лидера на КТ „Подкрепа” във ВиК Лидия Димитрова.

В него се посочва още, че Стоянов няма нужната квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията, каквато се изисква по закон.

49-годишният управител беше наложен от държавата срещу волята на част от акционерите в дружеството, синдикални организации, работници. Той беше избран за директор в началото на миналото лято, но служителите на ВиК застанаха зад досегашния си ръководител Валентин Вълканов и не допуснаха Стоянов да влезе в дружеството. В края на 2013 г. мажоритарният собственик – Министеството на регионалното развитие, отново избра Пламен Стоянов.