Реформаторите видяха сближаване между ГЕРБ и ДПС
Реформаторите видяха сближаване между ГЕРБ и ДПС / DarikNews.bg, архив

Наблюдава се съвсем ясно процес на политическо сближаване между ГЕРБ и ДПС, заяви във Варна говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него е невъзможно следващото правителство да бъде  реформаторско, ако във властта не участват представители на обединената десница, чиято цел е второ място в българската политика.  Лидерът на ДСБ изключи коалиции с БСП, ДПС и „България без цензура”, като нарече последните две партии „политически издънки на мафията”.

„ГЕРБ и ДПС са двете партии, усъвършенствали в най-голяма степен политическите назначения и създаването на партийни работни места. Този модел им се отплаща и благодарение на него получават добри резултати, но той е катастрофа за нацията. Сближаването между ГЕРБ и ДПС е риск този модел да се задълбочи. Единственият вариант той да бъде изкоренен е участие на Реформаторския блок във властта. Не можем да предвидим резултатите от предстоящите парламентарни избори. В следващия парламент може да има много и разнообразни мнозинства. Но мнозинство и управление, които да променят правосъдието, администрацията, медийната регулация и модела на обществените поръчки – такива не са възможни без участието на Реформаторския блок. Има неща, за които нашите конкуренти и противници в политиката дори не смеят да излъжат, защото ги е страх как ще реагират спонсорите им дори на лъжа – например по темата за обществените поръчки. Цената за съвместно управление с ГЕРБ е промени в най-важите обществени сфери, които тази партия по време на управлението си не пипна”, обясни Кънев.

Проектът „Южен поток” е причината правителството още да не е подало оставка, смятат реформаторите. 

„Вече две седмици Пламен Орешарски е бивш премиер на България. Независимо кога разпише оставката си той няма доверието на избирателите да управлява, няма легитимността да управлява, а от няколко дни няма доверието на нито една група в парламента. Той е със снето доверие от БСП, ДПС и „Атака” – партиите, които го подкрепяха през последната година. Оставането на правителството на власт без парламентарна подкрепа вече прилича на държавен преврат. От вчера и днес имаме обяснения защо кабинет с нулева подкрепа стои на власт. След разкритията на Реформаторския блок, че разполагаме с неопровержими данни за подписването на договора за „Южен поток” след евроизборите и два дни преди да Орешарски да обяви проекта за спрян, днес имаме признание на премиера за подписан договор”, коментира Радан Кънев. 

В Европейския парламент има депутати от България, за които е заплатено, а не са избрани от народа, смята Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Той се надява в близките дни да станат известни факти за ГМО партиите, за които е имало ромски и контролиран вот. 

Евродепутатът Светослав Малинов коментира присъединяването на колегите си от „България без цензура” Николай Бареков и Ангел Джамбазки към групата на консерваторите. „След излизането си от фракцията на ЕНП консерваторите изпаднаха в унизително положение след всеки вот да молят вече избрани депутати да се присъединят към тях, за да отговорят на условията за създаване на група. Има два варианта да станеш част от тяхната група -  трябва да поискаш или никъде да не те приемат”, заяви Малинов.