Разделното сметосъбиране във Варна било имитация
Разделното сметосъбиране във Варна било имитация / DarikNews.bg, архив

Работна група ще анализира работата на фирмата по разделно сметосъбиране „Екопак” и ще изготви предложение за оптимизиране на дейността. Това решиха съветниците от комисията по благоустройство и комунални дейности. Те се обединиха около мнението, че фирмата не се справя с възложената й функция.

„Варна е една имитация на разделно сметосъбиране. За седем години нищо не сме постигнали. Продължава схемата да се товари всичко накуп. Крайно време е да се види договорът и санкциите, които са заложени при неизпълнение. Ако не може да се наложат санкции, да намерим друг, който може да я върши тази работа”, призова Янко Станев от „СДС-ДА”.

Пламен Начков от БСП припомни, че всички учреждения и фирми трябва да въведат разделно сметосъбиране, което ще повиши обема на отпадъците.
Община Варна е сключила договор с „Екопак” до 2017 година. Съгласно него фирмата събира по график шест пъти месечно сините контейнери, пет пъти на месец жълтите и веднъж зелените. Тротоарните кошчета се изхвърлят три пъти седмично. Дружеството има програма за разделно сметосъбиране, в която са разписани мерките и задълженията във връзка с оползотворяването на тези отпадъци. Към момента дейността на фирмата се контролира с GPS-система, с която се следят камионите.

На заседанието общинските съветници приеха и предложението на кмета Иван Портних за определяне интензитета на поддържане на зелените площи в общината. Според него озеленяването в петте варненски района ще бъде разделено на 4 категории - представително, оптимално, средно и частично поддържане. В зависимост от това къде попада дадена територия, ще се определя и честотата на косене и третиране на зелените площи.